U SEDAM KATEGORIJA Izbor za nabolji hrvatski grad, u igri i Zadar (EU fondovi), Nin, Novalja i Biograd na Moru (Kvaliteta života)…

U završnici ovogodišnjeg, sedmog po redu izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista i Gradonačelnik.hr-a za nagrade konkuriraju 42 grada. Trinaest gradova na koncu će ponijeti naslove najboljih u pet kategorija i u natjecanju za dvije posebne nagrade, Smart City i Eco City.

Najviše kandidatura u ovogodišnjem izboru ostvarili su Bakar (Primorsko-goranska županija), Dubrovnik, Osijek, Poreč i Rovinj, svi po tri. Dok su Dubrovnik, Poreč i Rovinj i u dosadašnjim izborima najboljih gradova redovito ulazili u završnice više kategorija izbora, svojevrsno iznenađenje ovogodišnjeg izbora su Bakar i Osijek. Dok Bakar kandidira za nagrade u kategorijama obrazovanja, kvalitete života i najvećeg napretka u kvaliteti života, Osijek je u konkurenciji za tri posebne nagrade – EU fondovi, Smart City i Eco City.

Po dva ulaska u završnicu izbora ove su godine ostvarili gradovi Cres, Crikvenica, Čakovec, Jastrebarsko, Novalja, Rab, Sveta Nedelja, Opatija, Samobor i Varaždin. Gledajući gradove kandidate kroz županijsku “optiku”, najviše ih dolazi iz Primorsko-goranske županije, čak deset, te iz Istarske i Zagrebačke, po sedam. Ukupno 18 županija ima gradove kandidate u završnici izbora, odnosno imaju ih sve osim Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske, piše Gradonačelnik.hr.

Naslove iz prošlogodišnjeg natjecanja za najbolje gradove u ovogodišnjem izboru brane Varaždin (u kategoriji gospodarstva među velikim gradovima), Vukovar (obrazovanje, veliki gradovi), Sveta Nedelja (gospodarstvo, srednji gradovi), Dubrovnik (kvaliteta života, posebna nagrada Smart City), Rab (gospodarstvo, kvaliteta života – mali gradovi), Umag (obrazovanje, srednji gradovi), Cres (obrazovanje, mali gradovi) i Poreč u kategoriji kvalitete života među srednjim gradovima. Ovogodišnji su kandidati za nagradu namijenjenu sredini koja je ostvarila najveći napredak u kvaliteti života Bakar, Delnice, Ivanić-Grad, Jastrebarsko i Vrlika, a dosad su u toj kategoriji pobjeđivali Križevci, Opuzen i Samobor.

Kao što je već navedeno, sva tri prošlogodišnja pobjednika u kategoriji gospodarstvo – Rab, Sveta Nedelja i Varaždin, i ove su godine u finalu i brane naslov, a konkuriraju im – Cres, Hvar, Novalja i Novi Vinodolski u kategoriji malih gradova, Opatija, Poreč, Rovinj i Umag u kategoriji srednjih gradova i Dubrovnik, Krapina, Pula i Samobor u kategoriji velikih gradova.

U kategoriji obrazovanje i mladi titulu brane Cres, Umag i Vukovar, a u finalu im konkuriraju – Crikvenica, Komiža, Novigrad i Mali Lošinj (kategorija mali grad), kojemu je ovo prvi ulazak u samo finale u ovoj kategoriji; Labin, Poreč, Rovinj i Vrbovec (kategorija srednji grad) te Čakovec, Pazin, Šibenik i Velika Gorica (kategorija veliki grad).

Rab, Poreč i Dubrovnik brane, pak, titulu najboljeg grada za život u zemlji. U finale izbora u kategoriji kvaliteta života ove su godine među malim gradovima po prvi put ušli Bakar i Nin, a tu su ponovo Novalja i Biograd na Moru. U kategoriji srednjih gradova Poreču ponovo konkuriraju Opatija, Rovinj i Sveta Nedelja, a po prvi put finale je izborio Zaprešić. Kad su, pak, veliki gradovi u pitanju, uz Dubrovnik su u finalu ponovo Samobor, Varaždin i Zagreb, a prvi put u finalu najjače kategorije je i Čakovec.  Za titulu grada koji je u godinu dana ostvario najveći napredak na polju kvalitete života ove se godine bore Bakar, Delnice, Ivanić Grad, Jastrebarsko i Vrlika.

U finale kategorije ‘Šampion EU fondova’ i ove su godine ušli Osijek, Petrinja i Rijeka, nakon nekoliko godina pauze tu je i Zadar koji je 2019. ponio ovu prestižnu titulu, a po prvi put tu je Bjelovar koji iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate kad je u pitanju povlačenje EU novca. Za razliku od četiri prethodne kategorije u kojima se finalisti i pobjednici biraju temeljem službenih i javno dostupnih podataka, najbolje u kategorijama Eco i Smart City temeljem prijava samih gradova bira stručni žiri. U finale izbora za najpametniji grad ove su se godine plasirali prošlogodišnji pobjednik – Dubrovnik te Jastrebarsko, Karlovac, Koprivnica i Osijek.  Za Eco City nagradu bore se, pak, Krk, Koprivnica, Križevci, Osijek i Velika Gorica.

U tri kategorije izbora, a one su gospodarstvo, kvaliteta života te obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika, bit će proglašena po tri najbolja grada, u konkurencijama mali (do 10 tisuća stanovnika), srednji (do 35 tisuća stanovnika) i veliki gradovi s više od 35 tisuća stanovnika ili županijska središta. U kategorijama najvećeg napretka u kvaliteti života i povlačenja novca iz fondova EU, kao i u slučaju nagrada Smart City i Eco City, bira se po jedan pobjednik. Više o tradicionalnom izboru naj-gradova u Jutarnjem listu i na portalu Gradonačelnik.hr …

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...