U ISTRAZI I -PELJEŠKI MOST? Uhićen Josip Škorić, bivši predsjednik Uprave Hrvatskih cesta!

USKOK je objavio da su u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji na području više gradova u RH.

Treća uhićena osoba je Sanda Bajtl, direktorica jedne tvrtke iz Osijeka, doznaje Jutarnji list.
Tko je Josip Škorić?

Škorić je nedavno iznenada dao ostavku na mjesto direktora Hrvatskih cesta “iz osobnih razloga”.

Taj potez Škorića, koji je na čelu HC-a bio od 2016. godine, nije bio očekivan, a njegovo naglo povlačenje za Telegram je komentirao i jedan visoki vladin dužnosnik.

Kaže da je Škorić mandat dao na raspolaganje još 28. svibnja. “Dugo je govorio da želi otići, ali u kabinetu te najave nitko nije shvaćao ozbiljno”, kazao je tada dužnosnik. Nešto kasnije oglasio se i sam Škorić. Kazao je da odluka o ostavci nije bila laka, ali ni ishitrena.

“Više puta sam proteklih godinu dana razgovarao na tu temu, a još u svibnju sam i službeno obavijestio ministra da namjeravam ići. Ponosan sam na sve projekte koje smo proveli u ime vlade RH, koji su unaprijedili život građanima. Neki od njih će ostati upisani u povijest. Tvrtka je posložena i stabilna. Pred Hrvatskim cestama su novi veliki projekti i vjerujem da je sad najbolje vrijeme za nove snage”, poručio je tada.

Karijeru je počeo u osječkoj tvrtki Gradnja, 2002. se zaposlio u osječkom Unikomu, gdje je vodio sektor za građevinarstvo, a bio je i na funkciji pročelnika Ureda za obnovu i razvoj Osječko-baranjske županije, kasnije Agencije za razvoj, te član Poglavarstva županije…

Tijekom 2005. se u Hrvatskim cestama zaposlio na poziciji šefa ispostave Osijek, a tri godine kasnije postao je član Uprave te državne tvrtke. Prvi poprilično kratak mandat predsjednika Uprave obnašao je od 2011. do 2012., a na tu poziciju se vratio 2017.

Nakon što je Josip Škorić, dugogodišnji šef državne tvrtke Hrvatske ceste 22. kolovoza ove godine podnio ostavku na tu funkciju, a u javnost je ubrzo dospjelo i pismo koje je uputio svim zaposlenicima s mnogo riječi zahvale i poticaja da nastave razvijati tvrtku koju je on vodio zadnjih sedam godina – sve je izgledalo kao da on ozbiljno napušta i funkciju i tvrtku.

Međutim, Forbes Hrvatska je tada otkrio da Škorić – ostaje raditi u HC-u.

Škorićev životopis otkriva da je u Hrvatskim cestama bio od 2005. godine kad je započeo kao šef ispostave u Osijeku. Član Uprave bio je od 2008. do 2011. godine, kad je došao na čelo tvrtke, u vrijeme vlade Jadranke Kosor. Par mjeseci nakon što je u prosincu 2011. godine vladu formirala Kukuriku koalicija, smijenjen je s te pozicije. No, ni nakon toga nije napuštao tvrtku niti je ostao bez visoke menadžerske pozicije. Do 2017. godine bio je na čelu Sektora za održavanje i promet. Nakon toga ponovno je postao predsjednik Uprave, što je bio sve do aktualne ostavke, piše Index.

Njegova imovinska kartica otkriva da je primao neto plaću od 4889,81 eura, odnosno bruto plaću od 8119,14. Supruga mu je, prema imovinskoj kartici, također zaposlena u Hrvatskim cestama, gdje prima mjesečnu plaću od 2549,06 eura neto.

Škorić i supruga imaju dva kredita, jedan u iznosu od 74.397,77 eura i drugi u iznosu od 70.000,00 eura. Škorići posjeduju pet stanova u Osijeku čiju vrijednost procjenjuju na 150.000, 60.000, 250.000, 95.000 i 140.000 eura. Također posjeduju i kuću s okućnicom u Osijeku čiju vrijednost procjenjuju na 250.000 eura.

Imaju štednju od 3800 franaka te 116.000 eura.

Neslužbeno se doznaje da su među spornim stvarima koje se istražuju i radovi na postavljanju rasvjete na Pelješkom mostu…

Oglasio se i MUP…

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (služba Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji na području Zagreba, Osijeka i Vukovara. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policijski službenici predat će osumnjičene osobe pritvorskom nadzorniku, dok će kaznenu prijavu protiv njih podnijeti Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Oglasio se USKOK…

“Navedene radnje provode se na području Zagreba, Osijeka i Vukovara u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela”, kažu iz USKOK-a.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, doznaje N1.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...