U BENKOVCU 12. LISTOPADA Bira se najuzornija hrvatska seoska žena!

U subotu 12. listopada 2024. godine u sportskoj dvorani Osnovne škole u Benkovcu održat će se 24. Izbor za najuzorniju seosku ženu Hrvatske. Podsjetimo kako je Benkovac dobio domaćinstvo ovog natjecanja zahvaljujući našoj Marini Šunić iz Rodaljica, koja je  bila pobjednica  prošlogodišnjeg natjecanja održanog u Svetom Petru u Šumi na istarskom poluotoku. Ovo natjecanje organizira se više od dvadeset godina i do sada je postao vrlo prepoznatljiv i vidljiv događaj u cijeloj RH.

Svake godine svjedočimo primjerima žena koje su doista izbrisale sve granice između ruralnog i urbanoga. Srušile su sve predrasude. One se naravno bave poljoprivredom u ruralnom prostoru, ali i mnogim drugim djelatnostima. Sudionice izbora su često profesorice glazbe, poljoprivredne inženjerke, aktivne u vatrogastvu, u humanitarnom radu, koje su vrlo uspješne poduzetnice, žene koje trže i stvaraju dodanu vrijednost od osnovnih proizvoda. Od sjevera, preko unutrašnjosti i otoka, do juga Hrvatske, kreativne, radišne, mudre i poduzetne, sve redom uzorne hrvatske seoske žene, ponos svojih županija.

Naša prošlogodišnja pobjednica Marina Šunić iz Rodaljice kaže kako sve poslove ne radi sama, uz nju su uvijek suprug i njihove četvero djece, njeni roditelji, braća, sva rodbina, svi su zajedno,  kada nešto treba, kada je veliki posao, dovoljan je poziv i eto ih već 20 na polju. Znamo kako čak 83 posto Europske unije čini ruralno područje a 30 posto svih poljoprivrednih gospodarstava vode žene. Važno je da cijele obitelji ostaju u ruralnome prostoru, što je iznimno važno u kontekstu depopulacije ruralnog prostora s kojim se suočava cijela EU, sve zemlje EU. Treba napomenuti kako su seoske žene s područja Grada Benkovca, članice KUD-a Branimir Benkovac, već sudjelovale u izborima za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, pa smo tako imali i prve pratilje gospođu Javorku Vrsaljko 2009. godine i gospođu Micu Mršić 2011. godine, te gospođu Mariju Vrsaljko koja je bila 4. 2012.

Organizaciju izbora predvodi Udruga Uzorne hrvatske seoske žene, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Sunčane Glavak, zastupnice u Europskom parlamentu, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Zadarske županije, te Grada Benkovca.
Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, u subotu, 12. listopada 2024. godine u Športskoj dvorani Osnovne škole Benkovac odvijat će se po slijedećem programu:

14,00 h – Početak programa
16,00 h – Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu
19,30 h – Proglašenje najuzornije hrvatske seoske žene 2024. godine
20,00 h – Zabavni program uz grupu Stare kočije… (Mile Marić)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...