TRAŽE RASPUŠTANJE VIJEĆA Bašić: Poslali smo upit Ministarstvu što se događa s Virom

U hotelu Kolovare danas je održana novinska konferencija  na kojoj su općinski vijećnici Općine Vir javnost informirali o, kako su rekli, potrebi raspuštanja Općinskog vijeća. Naime, Ministarstvo pravosuđa i uprave proglasilo je nezakonitom sjednicu Općinskog Vijeća na kojoj je donesen proračun za 2023. godinu.

Proračun za tekuću godinu na izmaku uopće nije donesen, a općinske vlasti najavljuju donošenje proračuna za 2025. godinu.O tome zašto se na Viru ne primjenjuju zakoni kao za Zadar, pogotovo kada su u pitanju donošenje proračuna i raspuštanje Vijeća, kao i o drugim detaljima, izlagali su  vijećnici Josip Bašić i Frane Vučetić:

Tema je raspuštanje Općinskog Vijeća, odnosno situacija da, usprkos tome što nemamo donesen proračun u zakonskom roku, nemamo ni raspušteno Općinsko vijeće, kao ni raspisane lokalne izbore.  Obzirom da je bilo nekoliko drugih jedinica lokalne samouprave koje su imale istu ili sličnu situaciju, a uspjele su riješiti postojeće probleme, normalno funkcioniraju i donose odluke, činjenica je kako još jedino Općina Vir nema raspušteno vijeće. Štoviše, oni sad u ovome trenutku održavaju sjednicu Općinskog vijeća te donose odluke. Mi smatramo da je to skandalozno i asposlutno protuzakonito, kazao je vijećnik Bašić.

Upozorio je također na nepoštivanje Zakona o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi te naveo kako određenima pritom pomaže i samo Ministarstvo:

Mi smo prije nekoliko dana poslali i upit Ministarstvu što se događa s Virom, zbog čega nije raspušteno Općinsko vijeće, kako bi o navedenom mogli obavijestiti i zainteresiranu javnost. Da podsjetim, 20. prosinca održana je 15. sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je donešen proračun i tu sjednicu je Ministarstvo poništilo, budući da je sazvana nezakonito i pritom u očima Ministarstva proračun nije bio donesen. To je potvrdio i Visoki upravni sud kada se načelnik Općine na isto žalio. Kasnije su održali 16. sjednicu u travnju, na kojoj su ponovno pokušali konvalidirati te odluke. I ta sjednica je djelomično poništena te su poništene upravo točke vezane uz proračun. Zakon je tu jasan: ukoliko se u zakonskom roku ne donese proračun, raspušta se Općinsko vijeće. Ono što je posebno zabrinjavajuće jest koliko je novaca izvučeno iz Općine Vir, tko tu sve ima interes da oni čak mogu stopirati Državnu upravu u radu svog posla da se Općinsko vijeće raspusti i da mi imamo izbore, da se provede procedura koja je potrebna i nužna po zakonu? Mi na ta pitanja odgovor nemamo, i postavlja se ključno pitanje tko tu stoji iza toga, istaknuo je Bašić, nakon čega je o situaciji na Viru govorio vijećnik Vučetić.

Sumnjali smo, imamo čak neka saznanja i dokaze da je iz Vira iznešeno između 120 i 150 milijuna eura. Naime, toliki iznos je nemoguće zamračiti bez ozbiljnog pokrića određenih struktura u državi. To su strukture koje nadilaze općinske, pa i županijske insititucije, drugim riječima: ovo je pljačka koju je blagoslovila hrvatska država! Od vremena Ive Sanadera, pa sve do Andreja Plenkovića koji tvrdi kako živimo u demokratskoj državi, želim poručiti kako demokracije na otoku Viru nema te kako pravna država nije prešla preko Virskog mosta, naveo je Vučetić.

Referirajući se i dalje na “neviđenu pljačku” u jednoj jedinici lokalne samouprave, izostanku bilo kakve reakcije odgovornih tijela, Vučetić je  izrazio sumnju kako trag novca vodi do samog vrha vlasti. Ukoliko njihova sumnja nije opravdana, očekuje se unutar roka od mjesec dana raspuštanje Općinskog vijeća za koje tvrdi da se ponašaju kao “država u državi”. Na temelju saznanja kako je u planu donošenje proračuna a 2025. godinu, iako nije izglasan ni onaj za 2023. niti za 2024. godinu, postavio je pitanje:

Što je to Vir? Što je to Vir da u Viru vrijede neka druga pravila? Mi živimo na otoku na kojem je sve dozvoljeno – možete napraviti teroristički čin i blokirati Virski most, vi nećete odgovarati. Možete isto tako ukrasti 120-150 milijuna eura i nikom ništa. Činjenica je da nitko ne reagira niti  postavlja ikakva pitanja, i to je ono što je zabrinjavajuće, zaključio je Vučetić.

Istaknuvši mnoge probleme s kojima se susretao otok Vir ove godine, a od kojih se ističe i smrtni slučaj koji je potresao širu javnost, vijećnik Bašić zaključio je kako je Općina Vir, nažalost infrastrukturno zaostala. Nezadovoljstvo ljudi jasno se osjeća i upravo je to razlog zašto bi prijevremeni izbor bili ključni da Vir prestane biti “stand by” prema riječima Ministarstva, zaključio je vijećnik Bašić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...