TJEDAN BORBE PROTIV TBC Gradsko društvo Crvenog križa doniralo higijenskim potrepštinama Odjel pulmologije OB Zadar

Hrvatski Crveni križ svake godine od 14. do 21. rujna obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze kao zajedničku akciju društava Crvenog križa a u suradnji sa zdravstvenim ustanovama, čime se želi podsjetiti na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

Tim povodom predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Zadar, već tradicionalno, posjetili su Odjel pulmologije Opće bolnice Zadar, gdje su pacijentima i odjelu uručili higijenske potrepštine, ovoga puta donacija se sastojala od pelena za inkontinenciju, higijenskih maramica te krema za dekubitus, koje će svakako, bar ne neko vrijeme, olakšati boravak u bolnici pacijentima Pulmologije.

Voditelj Odjela pulmologije zadarske Opće bolnice, dr. Željko Čulina, zahvalio je na donaciji te naglasio važnost ranog otkrivanja i pravilnog liječenja, jer je TBC izlječiva bolest.

Tuberkuloza je zarazna bolest koja prvenstveno zahvaća pluća, ali može zahvatiti i neke druge organe (limfni čvorovi, mozak, bubrezi). lzvor zaraze je oboljela osoba u čijem se iskašljaju nalazi uzročnik — bakterija štapićastog oblika (bacil tuberkuloze) koji se širi kapljičnim putem kao prehlada.

Od tuberkuloze svake godine oboli više ljudi, nego li od bilo koje druge zarazne bolesti u svijetu pa tuberkuloza postala epidemija globalnih razmjera. Prema aktualnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije od tuberkuloze godišnje oboli 10 milijuna osoba, a 1,3 milijun oboljelih umire. Prema dostupnim podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2022. godinu u Republici Hrvatsko je bilo 159 novooboljelih od tuberkuloze (4,1 oboljeli na 100.000 stanovnika), a 18 osoba je umrlo od tuberkuloze. Premda je u Republici Hrvatskoj dobra epidemiološka situacija, ipak na tuberkulozu treba stalno misliti.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...