STIŽE PROMJENA VREMENA Evo što se očekuje već tijekom vikenda

Ciklonalna aktivnost je nad Velikom Britanijom, Sjevernim morem i Skandinavijom. Nad nama je ujednačeno polje povišenog tlaka.

Mlazna struja s Atlantika dolazi nad zapadnu Europu, a s njom je povezana velika količina nestabilnog vlažnog zraka pa ta “atmosferska rijeka”, koja će do kraja tjedna preko Portugala i Španjolske kroz Gibraltar teči po osi Sredozemnog mora prema istoku, donijeti velike količine oborina i pad temperature zraka.

Hladan i nestabilan zrak s Atlantika premješta se sjeverno od Alpa prema istoku pa očekujemo njegovo prodiranje preko alpske prepreke u petak navečer, a u subotu će utjecati na vrijeme u našim krajevima i uzrokovati burnu promjenu vremena.

U subotu očekujemo brzi prolaz hladne feronte sa zapada, uz jake udare vjetra, pad temperature zraka, grmljavinu, pljuskove i mjestimice obilnu oborinu.

Zapuhat će bura prvo na sjevernom Jadranu i brzo će se širiti prema jugu. No, danas smo još pod utjecajem pritjecanja toplog zraka afričkog porijekla te će dnevne temperature biti iznad prosjeka za ovo doba godine.

Bit će vjetrovito osobito u drugoj polovici dana, kad će jak jugozapadnjak u gorju dosezati olujnu brzinu, a na Jadranu jako jugo i oštro – vlažan i topao južni vjetar.

Prognoziramo brze promjene sunčanog i oblačnog vremena, a u planinskim krajevima unutrašnjosti te u Lici, Gorskom Kotaru i Dalmatinskoj zagori povećana naoblaka, uz mogućnost za pokoji pljusak. Najviša dnevna temperatura bit će od 22 do 27 stupnja, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...