ŠPUD POZIVA: Prijavite svoje umjetničke radove na Zadarski salon mladih koji nam se vraća nakon-20 godina!

Ovog tjedna je zadarskim umjetničkim nebom zazvonila vijest kako se nakon 20 godina vraća Zadarski salon mladih!

-Pravo sudjelovanja imaju vizualni umjetnici i umjetnice do 35 godina starosti povezani sa Zadrom, pa ovom prilikom pozivamo sve naše mlade bivše učenice i učenike, a sadašnje umjetnice i umjetnike, kao i kolegice i kolege, nastavnice i nastavnike, da se prijave do 17. 11. 2024.! Pokažite se i otkrijte nam tko tvori suvremenu umjetničku scenu ovog grada!- poručili su iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar (ŠPUD-a).

Podsjetimo, Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar poziva umjetnice, umjetnike i umjetničke kolektive vezane uz Zadar na sudjelovanje na 12. zadarskom salonu mladih pod naslovom Zadarska situacija – 20 godina poslije…

Prvi Zadarski salon mladih održan je 1977. godine, a posljednji 2005. godine. Upravo taj posljednji, 11. salon, nazvan je Zadarska situacija i radovima 19 umjetnica i umjetnika prikazao je mladu likovnu scenu Zadra.

Što se dogodilo kasnije? Zašto se salon ugasio? Ima li još umjetnica i umjetnika u ovome gradu? Daje li grad mladima prostor za izlaganje? Daju li im prostora institucije? Treba li im prostora? Što uopće rade?

-Ovim salonom željeli bismo okupiti mlade umjetnike povezane sa Zadrom, prikazati suvremenu umjetničku scenu i afirmirati umjetnike u njihovu gradu. Zadarska situacija je koncepcija koja omogućava  pregled suvremene umjetničke  scene u svim vizualnim medijima s namjerom ne da namećemo da već  otkrijemo koje su tematske preokupacije mladih umjetnika i otvorimo prostor dijalogu.  No Zadarska situacija ujedno je i tema, naznačena u gore navedenim pitanjima, a vjerujemo da ima prostora za još mnogo pitanja i odgovora- naglašavaju iz Narodnog muzeja.

Poziv je otvoren od 17.9.2024. do 17.11.2024.

Pravo sudjelovanja imaju vizualni umjetnici i umjetnice do 35 godina starosti povezani sa Zadrom.

Prijaviti se može do 5 radova. Prijavljeni radovi mogu biti svih umjetničkih disciplina u području vizualne umjetnosti. Radovi prijavljeni na natječaj moraju biti opremljeni i spremni za izlaganje. Ako radovi zahtijevaju kompleksnu tehničku opremu, muzej se ne obavezuje osigurati dodatnu opremu.  Muzej ne preuzima obvezu produkcije i opreme umjetničkih djela.

Muzej ne preuzima obvezu i trošak dostave i povrata umjetničkih djela, no u slučaju dostatnih sredstava nastojat će osigurati ili barem djelomično sufinancirati, dostavu i povrat djela koja se nalaze izvan Zadra.

Prijavljeni umjetnici pristaju na korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe 12. zadarskog salona mladih u tiskanim i online medijima, katalogu i web stranicama.

Nepotpune prijave i prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati. Podnošenjem prijave, prijavitelji su suglasni sa svim uvjetima poziva.

Odabrani umjetnici bit će obaviješteni najkasnije do 17.12.2024.

Točan termin izložbe bit će objavljen s rezultatima natječaja.

Odbor za odabir radova ujedno je i ocjenjivački sud za izbor umjetnika koji će biti nagrađen samostalnom izložbom u sljedećoj godini. Odbor će također predložiti 3 rada za otkupnu nagradu, koja će se realizirati ukoliko se osiguraju sredstva.

Odbor za odabir radova čine:

Koraljka Alavanja, kustosica Galerije umjetnina NMZ

Marija Ančić, mag. art, kiparica i multimedijalna umjetnica

Ivana Hanaček, asistentica na Odjelu za povijest umjetnosti u Zadru i nezavisna kustosica

Iris Osmančević, studentica na Odjelu za povijest umjetnosti u Zadru i…

Nevena Štokić, viša kustosica, voditeljica Galerije umjetnina NMZ-a. (PL)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...