RUJAN JE U NJEMU SAVRŠEN Guardian: Britanci nahvalili dalmatinski grad! Naravno- Zadar…

Britanski Guardian objavio je listu južnoeuropskih gradova kao stvorenih za uživanje u posljednjim danima ljeta, a među njima se našao i jedan hrvatski.

“Sunce još uvijek jarko sja u južnoj Europi, ali gužve su nestale, što ove prekrasne gradove na moru čini još privlačnijim”, započeli su pa naveli gradove savršene za posjet tijekom rujna, među kojima je i Zadar.

“Rujan je u Hrvatskoj veličanstven”… 

“Rujan je u Hrvatskoj veličanstven: more je još uvijek toplo, a noći blage, ali manje je užurbano nego u srpnju i kolovozu. A za posljednji nalet ljeta – uz tračak kulture, drevne povijesti, vrhunske hrane, kafića, plaža i čak malo obilaska otoka – Zadar u sjevernoj Dalmaciji je savršeno mjesto upravo za to”, pišu Britanci.

“Lutajte Rivom, šetnicom uz more koja se proteže zapadnim dijelom poluotoka na kojem se nalazi stari grad Zadra. Austrijanci su ga izgradili u 19. stoljeću, ali svuda su uočljivi tragovi onih prije njih”, navode autori prekrasnog teksta.

Gradske znamenitosti
“Tik uz obalu nalaze se ostaci rimskog foruma, a nedaleko od njih je i bizantska crkva sv. Donata, danas koncertna dvorana. Nalazi se pokraj zvonika iz 19. stoljeća romaničke katedrale sv. Anastazije. Na istom trgu nalazi se crkva svete Marije sa svojom mješavinom rimskih, srednjovjekovnih, renesansnih i baroknih elemenata i zvonikom iz 10. stoljeća”, pišu i dodaju da su i dalje vidljivi tragovi trostoljetne mletačke vlasti.

“Gradske kuće boje terakote i oker boje nadvijaju se nad ulice popločene mramorom, uključujući glavnu prometnicu Kalelargu, koja vodi do prekrasnog Narodnog trga, s terasama kafića okruženim venecijanskom arhitekturom”, opisuju nam.

Tržnica i Muzej antičkog stakla 
“Dvije od najboljih znamenitosti Zadra su tržnica hrane – otvorena svaki dan i izvrsno mjesto za kupnju nevjerojatnog slanog paškog sira – i otrcano zvuči, ali na popisu vam se svakako mora naći fascinantan Muzej antičkog stakla, čiji eksponati datiraju iz rimskog doba”, savjetuju i dodaju da usred ove drevne povijesti izvire i odvažan moderni svijet, prenosi Index. 

Morske orgulje i Pozdrav Suncu 
“Na sjevernom rubu Rive dvije umjetničke instalacije koje je 2005. i 2008. izradio arhitekt Nikola Bašić iskorištavaju snagu mora i sunca: podvodne cijevi Morskih orgulja stvaraju tugaljivu glazbu, a Pozdrav Suncu ima plave solarne ploče koje danju svjetlucaju. Sve je to dio zadarske čarolije”, zaključuju iz Guardiana.

Osim Zadra, na listi europskih gradova savršenih za uživanje u kasnom ljetu našli su se i Genova (Italija), Aveiro (Portugal), Alicante (Španjolska) i Solun (Grčka).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...