RUBEŠIN SLUČAJ OTKRIO Etičko povjerenstvo Grada postoji samo na papiru!

Prošlo je sedam dana od sjednice Gradskog vijeća na kojoj je izglasan proračun i isto toliko od neviđene sramote u vijećnici u kojoj je vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša, izrekao nečuvenu uvredu SDP-ovu Danijelu Radeti.

No, nije ovdje bitan Rubeša, na njegovo je ponašanje javnost navikla, bitno je nešto drugo – Etičko povjerenstvo. Na sva je zvona osnovano u kolovozu prošle godine kao “stalno radno tijelo Gradskog vijeća”.

No, u ovih godinu dana – niti ih je tko vidio, niti ih je tko čuo. Niti su stalno tijelo, a još manje radno. Zašto su onda osnovani? Što rade? Kako je moguće da ispod radara tijela nazvano Etičko povjerenstvo prolaze najprimitivnija vrijeđanja vijećnika poput “idioti”, “majuni”,”debili”, “cirkusanti”, ali i ovo najnovije teške Rubešine uvrede upućene Radeti?

Etičko povjerenstvo očito je osnovano samo zbog zadovoljenja forme kako bi Grad izbjegao visoku kaznu, kakva je propisana za jedinice lokalne samouprave koje ga ne osnuju.

Naime, kada smo predsjednika ovog povjerenstva Bernarda Baraku u studenom prošle godine pitali zašto ne djeluju u ovakvim situacijama, odgovorio nam je da Etičko povjerenstvo može postupati samo ukoliko dobiju prijavu protiv vijećnika.

Ukoliko bi došlo do povrede etičkog kodeksa, netko mora podnijeti prijavu Povjerenstvu, ona se razmatra, ali ne smije biti anonimna. Ukoliko odlučimo da je prijava opravdana, Gradskom vijeću se predlaže izricanje kazne, a to može biti opomena, zahtjev za povratom u prvobitno stanje i oduzimanje jedne vijećničke naknade, izjavio je predsjednik Etičkog povjerenstva, priznajući kako im je opseg djelovanja sužen jer djeluju tek kao drugostupanjsko tijelo.

Njihovo je osnivanje, dakle, potpuno besmisleno s obzirom da su i sjednice Gradskog vijeća pokazale da nema nikakvih reakcija Povjerenstva, a još manje sankcija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...