RASTE BROJ ZLOSTAVLJANIH ŽENA! Korona: Grad će pomoći i osigurati stan za udrugu Duga

Čak 27 žena i djece zlostavljanih u svojoj obitelji brojka je koju je za prošlu godinu iznio gradski Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb. Alarmantna je ovo brojka, zbog koje nam je i voditeljica Male kuće koja skrbi o zlostavljanim ženama i djeci, Gordana Markulin Ježina, rekla kako trebaju još barem jedan stan kako bi mogli zbrinuti žrtve, osobito one koje hitno moraju skloniti od zlostavljača:

Te nam žene ostaju jednu ili više noći i onda odlaze obitelji ili u drugi grad, a nama je osobito važno ne remetiti ritam rada s našim korisnicama koje su ovdje dulje vrijeme i koje su već zaživjele u našem programu. Nužno bi nam trebao stan u koju bismo na nekoliko dana mogli smjestiti obitelji koje trebaju hitan smještaj. Grad nam je ponudio dva stana, međutim, nisu adekvatni, a mi nemamo novca za njihovu obovu. Postoje posebni zahtjevi oko opreme prostora za žrtve obiteljskog nasilja koji moraju imati dva ulaza i izlaza, kamere i kompletan video-nadzor, a mi to sami ne možemo financirati, pojasnila je voditeljica Male kuće.

Pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, Tomislava Koronu, stoga smo pitali ima li Grad stan kojega može dati na korištenje udruzi Duga te ga i opremiti na zakonom propisani način. Korona, pak, ističe kako je Grad itekako spreman pomoći, no trebaju zahtjev Udruge kako bi krenuli u postupak, a u ovom trenutku nemaju zahtjev za još jednom stambenom jedinicom:

Imamo suradnju s udrugom Duga preko objekta koji je na skrivenoj lokaciji, što je jako dobro funkcioniralo, a zadatak mog odjela je da u potrebitim situacijama, kao što su ove, pokušam pronaći smještaj. Ali, u ovom slučaju nemamo upita jer ni naš, a ni Upravni odjel za socijalnu skrb, nisu dobili zahtjev. Ukoliko dobijemo zahtjev, iako u ovom trenutku nemamo praznih stanova, pronaći ćemo stan, jer smo uvijek uz Udrugu. Imamo i nešto sredstava za uređenje prostora, što je ostalo nakon amandmana, i zato neka nam se slobodno obrate i bit će mi drago da im mogu pomoći, kazao nam je pročelnik.

I bivši pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb, danas savjetnik, Mario Pešut, tu se je maksimalno angažirao, kao i novi pročelnik Mladen Klanac. Stoga ne sumnjamo da će udruga Duga dobiti prostor za sve veći broj zlostavljanih žena kako bi ih mogle maksimalno zaštititi.

Naime, i pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb, Mladen Klanac, u prijedlogu ovogodišnjeg proračuna naveo je kako je tijekom prošle godine u skloništu za žene i djecu na dulji rok bilo zbrinuto čak 27 osoba:

Od toga broja zbrinjavanje se odnosilo na 13 žena i 14 djece. Odrasle osobe bile su u dobi od 22 do čak 65 godina, a djeca od 2 do 17 godina. Poseban dio aktivnosti koja se provodi paralelno s smještajem odnosi se na savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja, kao mjera primarne i sekundarne prevencije sprječavanja obiteljskog nasilja. U savjetovalištu je pored stalno zaposlenih angažirano i 12 educiranih volontera koji tijekom jedne godine prime oko 275 SOS poziva za pomoć i razgovor, a od toga 40 obitelji u kojima se dogodilo nasilje i zlostavljanje ušli su u dugotrajniji savjetodavni tretman, iznosi Klanac podatke o doista teškoj situaciji vezanoj za žrtve obiteljskog nasilja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...