RADETA VS. RUBEŠA Svađa oporbenih vijećnika otkriva pozadinu neriješenog pitanja – tko je odgovoran za ovakvu koncesiju Hrvatskom nogometnom klubu Zadar?

Gotovo tri su tjedna prošla od sjednice na kojoj je izglasan gradski proračun, no jedna stvar ostala je visjeti u zraku – Meštrovićevo pitanje o preoblikovanju Hrvatskog nogometnog kluba Zadar.

Naime, ovo pitanje otvara pozadinu priče započete točno u ovo vrijeme prije godinu dana kada je u Maloj vijećnici održan sastanak s vijećnicima na temu sporazuma Grada i HNK Zadar. Vijećnicima je tada rečeno da Klub neće u koncesiju tražiti terene Športskog centra Višnjik, već samo upravljanje onima na Stanovima i Bagatu, i to na rok od 15 godina. Tako je barem bilo navedeno u prijedlogu ugovora koji je toga dana stavljen pred oporbene vijećnike.

No, godinu dana kasnije pokazat će se da je situacija sasvim drugačija, zbog čega i oporba na Gradskom vijeću mora pitati što je sa sredstvima Grada koja se daju za omladinski pogon, kako je direektno gradonačelnika upitao nezavisni vijećnik Enio Meštrović:

Žao mi je što ovdje nema gradonačelnika, postavio bih mu pitanje, pa jednog dana će odgovoriti, nadam se što prije. Još uvijek nije završeno preoblikovanje Nogometnog kluba Zadar, a oni dobivaju 300.000 eura, s tim da smo spasili Grad da ona 2,5 milijuna kuna koje je dano HNK Zadar se spasi tako što smo privatizirali taj klub, u biti smo ga uzeli pod sebe, pod Grad Zadar. Mene zanima gdje je to stalo, što se s tim događa, volio bih čuti odgovor, pitao je Meštrović gradonačelnika na sjednici 6. rujna.

Naime, problem je ovo koji je doveo i do kulminacije svađe između nekadašnjih koalicijskih partnera, SDP-ova vijećnika Danijela Radete i AM-ova Ante Rubeše. Kao što je poznato, čelnik Akcije mladih Radetu je izvrijeđao na zadnjoj sjednici GV-a na kojoj su pljuštale međusobne optužbe oko toga tko je zapravo HDZ-u pomogao izglasovati proračun. Ovaj je akt na kraju izglasan, no ostali su žestoki prijepori vijećnika oko toga tko je koalirao s HDZ-om.

Radeta je kritizirao ostale vijećnike zbog podrške HDZ-ovom proračunu, no činjenica je da je sa svoja tri vijećnika omogućio koncesiju HNK Zadar. Podsjetimo, na sastanku u gradskoj upravi 9. listopada prošle godine Radeta je podršku sporazumu s australskim iseljenikom Markom Ivančićem obrazložio sljedećim riječima:

Moramo shvatiti da je to klub koji igra četvrtu ligu i da on nema vrijednost za investitore, osim što je Zadar peti grad u državi i može mu pružiti odgovarajuću infrastrukturu. Korištenjem terena na 15 godina ne zadire se u nešto što do sada nije bilo prisutno i taj sporazum vidimo kao jedan dobar prijedlog kojim će se ostvariti zadani cilj, a to je da Grad financira samo mlade uzraste, ne i seniorski sastav, izjavio je tada Radeta.

Smatra li danas da je podržao nešto loše, osobito nakon što je kritizirao Rubešu i ostale koju su digli ruku za proračun, te kakva je po njemu sada situacija u HNK Zadar nakon što su podigli ruku za australske iseljenike, odnosno je li financijski i sportski ponor Kluba još veći?

Prva stvar koja je i danas očito mnogima nepoznanica u Gradskom vijeću je ta da postoje dva kluba, jedan u stečaju koji se zove NK Zadar te novoosnovana udruga koja se zove HNK Zadar i koja je na neki način preuzela ulogu NK Zadar. I jedan i drugi klub bili su proračunski korisnici i trošili javni novac na nešto što se zove zabava i nogomet. Taj profesionalni pogon u oba je slučaja crpio velik novac iz javnog gradskog proračuna, a naš klub vijećnika i stranka godinama se zalažu za privatizaciju profesionalnih pogona sporta, pa tako i za taj novoosnovani HNK Zadar koji igra četvrtu ligu, kaže Radeta, pojašnjavajući dalje zašto su tada ovako glasovali.

Ono što smo tada izglasali bilo je za privatizaciju Nogometnog kuba kako bi ga makli s gradskog prorčuna. I to je jedini i stvarni razlog zašto smo bili za tu odluku. Nikakve koncesije, nikakva prepuštanja Višnjika i drugih igrališta, ništa slično, već ugovor s investitorom koji je na neki način kupio Klub. Ono što je bio naš uvjet je da Grad u tom slučaju jedino nastavi financirati omladinski pogon te da i dalje financira školu nogometa, što je uostalom nadležnost Grada. Sve ostalo nas se ne tiče, te da je bio bilo koji drugi sport u pitanju i bilo koji profesionalni pogon, postupili bismo isto – išli prema privatizaciji. To je ključno, jer taj nogometni kub bio je na razini običnog amaterskog kluba koji igra četvrtu hrvatsku ligu, dakle, sasvim je nebitan. Stoga smo vidjeli šansu da ga se skine s javnih sredstava i prebaci na nečija privatna sredstva. Tako smo ovom odlukom spriječili pranje novca i manipulaciju novcem iz javnog gradskog proračuna, i to nam je bio jedini cilj, kaže Radeta.

Na pitanje, međutim, kao on koji su podržali ovaj sporazum, prate li tijek novca iz gradske blagajne namijenjen omladinskom pogonu za kojega dio vijećnika tvrdi da ide za plaće seniora, čelnik SDP-a odgovara kako HNK Zadar ima svoj podračun te da su svake godine dužni podnijeti financijsko izvješće Gradu za utrošenh 300.000 eura koje dobivaju isključivo za školu nogometa, a ne nikako za seniorski pogon.

Podsjetimo. 9. listopada SDP je dao suglasnost na sporazum s iseljenikom  Markom Ivančićem, što je Radeta tada obrazložio sljedećim riječima:

Moramo shvatiti da je to klub koji igra četvrtu ligu i da on nema vrijednost za investitore, osim što je Zadar peti grad u državi i može mu pružiti odgovarajuću infrastrukturu. Korištenjem terena na 15 godina ne zadire se u nešto što do sada nije bilo prisutno i taj sporazum vidimo kao jedan dobar prijedlog kojim će se ostvariti zadani cilj, a to je da Grad financira samo mlade uzraste, a ne i seniorski sastav, izjavio je tada čelnik SDP-a.

Što, pak, na sve ovo kaže Rubeša? Naime, on je na zadnjoj sjednici podigao ruku za proračun kako bi, pojasnio je, djeca imala udžbenike te se počeli graditi vrtići i sve ostalo što je na čekanju već devet mjeseci zbog blokade proračuna. Na pitanje tko je po njemu omogućio koncesiju HNK Zadar, SDP ili neto drugi, Rubeša nam je, bez dodatnog komentara, samo kratko odgovorio: “SDP“.

No, uskoro ćemo o svemu ovome znati više kada stigne odgovor gradonačelnika Branka Dukića na Meštrovićevo pitanje što je s preoblikovanjem Nogometnog kluba Zadar koji od Grada dobiva 300.000 eura. Jer, kako je vijećnik poručio zanima ga – gdje je to stalo, što se s tim događa?

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...