PUCAJU PO ŠAVOVIMA OŠ Benje i dalje radi u tri smjene i s manjkom učionica

Skori početak nove školske godine otvorio je neka nova-stara pitanja. Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje, s preko 1100 upisanih učenika, nosila je prošle godine status druge po veličini škole u Hrvatskoj. Ovaj “slavni” rekord ipak ne dolazi bez određenih prepreka i problema koji uključuju pitanja prostorne skučenosti i organizacije nastave. O dugogodišnjem problemu škole, ravnatelj škole Dražen Adžić iznio nam je najnoviju situaciju s kojom se OŠ Benje i danas susreće:

Ove godine četiri škole u Zadru gube po jedno odjeljenje, i to se odnosi upravo na prvaše! Tako je i škola Benje, koja je prošle godine bila druga po broju učenika, a izgledno treća ove, izgubila jedno odjeljenje. Upisanih prvaša ove godine imamo 110, a to je nekih 15 prvašića manje nego inače. Ista stvar dogodila se i prije pet godina, a nadam se da to neće biti trend i da ćemo se uskoro vratiti na pet odjeljenja koje imamo u matičnoj školi. Puno osmaša je otišlo u srednju školu, a mi smo sa 1100 učenika došli na 1050, kazao je ravnatelj Adžić.

Međutim, i s nešto manjim brojem učenika u odnosu na prošlu godinu, škola je zbog vrtoglavog broja učenika daleko od standardnog rada u jednoj do dvije smjene.

S gubitkom odjeljenja ili bez, uvijek ćemo raditi u tri smjene u nižim razredima. Jednostavno nemamo druge mogućnosti, a za prelazak rada u dvije smjene, samo u nižim razredima, potrebno nam je pet novih učionica, istaknuo je Adžić.

Na pitanje o produženom boravku u školi, ravnatelj Adžić  i tu navodi problem nedostatka prostora:

Produženi boravak u matičnoj školi ima jedno odjeljenje, a još jedno ima produženi boravak u Diklu. Imamo potrebe za puno više, ali nažalost nemamo prostora, pojašnjava Adžić.

Neizostavno je, s obzirom na navedeno, bilo postaviti pitanje i o mogućnostima i planovima prostornog proširenja škole, o čemu nam ravnatelj kaže:

Po novom državnom planu, napravit će se jedna nova škola koja bi “odnijela” veliki broj učenika. Međutim, potrebna je i nova školska dvorana. Voljeli bismo kada bi i ona ušla u plan budući da prema pedagoškim standardima dvorana mora biti trodjelna, odnosno dvodjelna. U tom smislu, bilo bi izvrsno kada bi se krenulo s izradom idejnog projekta nove dvorane, koja bi nam već sad u ovim uvjetima bila neophodna, naveo je Adžić.

S obzirom na deficit većih sportskih dvorana te advekvatnih prostora za rekreaciju u Zadru, ostaje nadati se kako će odgovorna tijela pomoći školi osigurati im potrebne prostore za svakog novog učenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...