Priča o projektu “Zaželi” prepuna povjerenja, topline i dobrote: Pomoć u kući- trogodišnji program vrijedan 396.000 eura

Veliki uspjeh Grad Biograd na Moru je doživio kad su hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar Marin Piletić biogradskom gradonačelniku Ivanu Knezu i predsjednici Gradskog vijeća Ivani Stamičar uručili ugovor u okviru četvrte faze projekta “Zaželi – prevencija institucionalizacije” u vrijednosti bespovratnih 396 tisuća eura iz Europskog socijalnog fonda (85% ESF, 15% RH).

– Projekt “Zaželi” je jedan od najboljih projekata Vlade, kad je riječ o socijalnoj politici, tvrdi Ivan Knez.

Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru a partneri su Općina Tkon i Udruga Nada.

Biograđani u sve četiri faze projekta

Četvrtom fazom projekta “Zaželi” osigurano je novih osam radnih mjesta tijekom trogodišnjeg razdoblja, pružajući vitalnu podršku za 48 starijih i nemoćnih osoba u njihovim domovima, naglašava Knez.

Riječ je o 43 potrebite osobe u Biogradu i o 5 potrebitih osoba u Tkonu i Ugriniću.

– Već četvrta faze projekta “Zaželi” označava ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Grada Biograd na Moru na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici, poručio je Knez.

Kontinuirana briga za potrebitu populaciju

Voditeljica projekta Ivana Stamičar ističe kako program “Zaželi” nastavlja biti ključni instrument u ostvarivanju socijalne pravde i podrške najranjivijim članovima društva. Grad prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci.

– Izuzetno mi je drago što je došlo do kontinuiranog nastavka ovog hvalevrijednog projekta koji na prvo mjesto stavlja čovjeka, odnosno ljude kojima je naša pomoć najpotrebnija. Krajnjim korisnicima, odnosno osobama koje će imati pomoć, projekt će omogućiti jednostavnije, zdravije i sretnije življenje, ističe Stamičar.

Program “Zaželi” već je dokazao svoju učinkovitost, pružajući podršku u zapošljavanju žena i istovremeno pružajući neophodnu pomoć starijim sugrađanima.

– Sve navedeno korisnicima omogućuje jednostavnije, zdravije i sretnije življenje što ujedno utječe na prevenciju prerane institucionalizacije, reći će Stamičar, dodajući da svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren.

Zaposleno je 8 žena za potporu i podršku starijim osobama i/ili osobama s invaliditetom i to: Dragica Mikulić, Vesna Mijatović, Ivana Kapitanović, Sanja Miočević, Anđelka Komljenović, Vilma Tičić, Kristina Dražina i Dijana Goga.

Djelatnice kao sestre, ‘desna i liva’ ruka

Zajedno s djelatnicama i voditeljicom Ivanom obišli smo 7 biogradskih korisnica: Stoju Banović, Seniju Dujela, Zorku Mrkić, Ivanku Jeličić, Mariju Žepina, Senku Zečević i Zorku Buovac. U Tkon ćemo idućeg tjedna, u srijedu 2. listopada 2024.

– Kod dolaska najbitnije nam je da ih nađemo žive i zdrave, slijedi razgovor, kavica, dogovor o potrebama. To je ponekad čišćenje njihovog životnog prostora, ponekad odlazak do liječnika, ponekad pomoć u kuhanju, kupnja namirnica, pomoć pri obavljanju osobne higijene a najiskrenije ponekad im najviše treba “čašica razgovora”, kazala je Sanja Miočević.

Uglavnom se vesele svakom dolasku. Jako su zadovoljni, pogotovo oni koji žive sami.

– Da ne spominjem korisnike koji su nepokretni ili slabije pokretni, s vidnim emocijama će Kristina Dražina i Dijana Goga.

Pomoć ka’ mana Božja

Priča o programu “Zaželi” i djelatnicama je prepuna povjerenja, topline i dobrote. Izdvojili smo poneke rečenice iz priča posjećenih korisnica:

– Bog vas blagoslovija, vas i ‘ko vas posla, kaže 89-godišnja baka Stoja Banović.

– Njihova mi je pomoć ka’ mana Božja. Sad kad sam se naučila i ne znam kako bih više bez njih. One su mi i desna i liva ruka, uvjerljivo će 86-godišnja baka Zorka Mrkić, koja nas je pozvala i na skorašnji rođendan.

-Lijek je smijeh i druženje. A moja Ivana Kapitanović kao sestra, veselog duha će baka Ivanka Jeličić, kojoj sin između ostalog svakog dana donosi ručak. A pohvalila se i sa svojim mačkama i pamidorima od “po kila”.

– A što reći, nemam riječi kako bi se svima zahvalila, reći će 93-godišnja Senija Dujela.

– Poznamo žene koje nam pomažu tako da smo prezadovoljne, vrijedne su, marljive i radišne, a iskreno nam govore riječi potpore, svaka im čast, sukus je odgovora korisnica iz Jankolovice – Marije, Senke i Zorke.

Svaki put, kada se susrećem s krajnjim korisnicima i vidim osmjeh na licu ponovno se uvjeravam u veliku dobrobit koji donosi ovaj projekt ne samo zaposlenim ženama i starijoj populaciji, nego cijeloj zajednici Grada Biograda, zaključila je Ivana Stamičar. (Velimir Brkić)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...