PREDSTAVLJENA NOVA KONCERTNA SEZONA Svečano otvorenje 7. listopada koncertom “U ženskom ključu”

Ususret novoj koncertnoj sezoni u Multimedijskoj dvorani Kneževe palače, Vinka Bedeković, odnedavna vršiteljica dužnosti ravnateljice Koncertnog ureda Zadar, Branka Višić Karavida, ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa i Linda Ivić Bijuklić, predsjednica udruge Zadarski komorni orkestar održale su konferenciju za medije kako bi javnosti predstavile ovogodišnji program Koncertnog ureda Zadar.

Nova koncertna sezona broji 32 glazbena programa, koja su podijeljena u 3 ciklusa: Klasika, Klub i Zadarski krug.

Ciklus Klasika, kojem je pripojen i ciklus Zadarski komorni orkestar, sastoji se od 15 koncerata, a predstavit će vrsne izvođače i umjetnike iz svijeta klasične glazbe. Prvi koncert ciklusa, a ujedno i koncert otvorenja, pod nazivom “U ženskom ključu” održat će se u ponedjeljak 7.10 u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a na kojemu će nastupiti naše dvije sjajne glazbenice: pijanistica Martina Filjak i violončelistica Monika Leskovar. Neki od istaknutijih izvođača unutar ciklusa su Danijel Detoni, Katarina Livljanić, Dudu Karmel, Boštjan Lipovšek, Lorenzo Cossi, Denys MasliukThorwald Jørgensen i mnogi drugi.

Ciklus Klub sastoji se od 7 koncerata, a okuplja renomirane glazbenike jazz, blues i world music scene. Taj će ciklus u petak 6.12 otvoriti naše vodeće kantautorice sastava “Dunije“, Dunja Knebl, Nina Romić i Jelena Galić. Na tom se popisu izvođača nalaze još i Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band, Mauro Sigura Quartet, Mostar Sevdah Reunion, Ratko Zjača Trio,Veja i Naked Band. Svi će se koncerti održati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Treći po redu je ciklus Zadarski krug kojem je pripojen ciklus Bersa, a sastoji se od 10 koncerata. Ciklus okuplja lokalne snage, Zadrane koji već dugi niz godina djeluju kao graditelji i stvaratelji glazbene kulture grada. Istaknuti izvođači su: Glazbena škola Blagoje Bersa, mješoviti pjevački zbor Condura Croatica, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić i Gradska glazba Zadar. Unutar ovog ciklusa još će se održati i dva istaknutija koncerta: “Valentinovo u palačama” uz Dalibora Hanzaleka, Neru Gojanović i Gordanu Pavić, a u suradnji s Narodnim muzejom, i koncert “Salonska glazba u 6 salonskih priča”, na kojem će nastupiti flautist Metod Sironić i Jelena Tihomirović na čembalu.

Ciklus Bersa je, kao i obično, sastavljen je od 4 koncerta. Prvi koncert održat će se 2. studenog u Koncertnoj dvorani Braće Bersa nastupom 19 studenata proizašlih iz zadarske glazbene škole. Sljedeći je koncert 25. studenog pod nazivom “Zadru za dar” kojeg izvodi oko 20 profesora te škole, a nakon njega slijedi koncert “Mladi ansambli” 20. prosinca. Tome će se koncertu, osim gudačkog, puhačkog i gitarističkog orkestra, malog zbora “Bersići” i mješovitog školskog zbora, pridružiti i manji komorni sastavi. Posljednji je nastup iz ciklusa Bersa, predstava plesnog odjela pod nazivom “Božićna čestitka”, a koji će već treću godinu zaredom, 12. prosinca u velikoj dvorani HNK Zadar, izvesti svima jako dobro poznatog Orašara. Ulaz na sve koncerte slobodan, s time da je za predstavu Orašar potrebno osigurati mjesta.

-S ponosom ističem kako se 21 naš učenik nalazi na studiju na glazbenim akademijama, a također skrećem i pažnju na važnost glazbene škole u kreiranju glazbenog života danas, ali i u budućnosti, jer to su budući članovi našeg komornog orkestra, nastavnici i izvođači koji djeluju diljem Hrvatske, ali i izvan nje, naglasila je Branka Višić Karavida, istaknuvši kako uživa gledajući kako zadarski učenici napreduju iz dana u dan.

Program ciklusa Zadarskog komornog orkestra sastavio je dirigent maestro Ivan Repušić, a čije će otvorenje biti 14. listopada s koncertom u crkvi sv. Donata, pod umjetničkim vodstvom čembalista Pavla Mašića i solista Martina Krpana. Sljedeći je koncert 19. studenog za brač i gudače, na čelu s dirigentom Edom Mičićem i pijanistom Brunom Vlahekom. 16. prosinca slijedi praizvedba koncerta komorne glazbe za rog i gudače na čelu s dirigentom Ivanom Josipom Skenderom, dok je solist na violončelu Branimir Pustički, a hornist Boštjan Lipovšek, dugogodišnji član simfonijskog sastava.

23. prosinca, ususret Božiću, zajedničkim će snagama Glazbena škola Blagoje Bersa, na čelu s ravnateljicom Brankom Višić Karavidom koja je ujedno i dirigentica, dirigent Ivan Repušić, HPD Zoranić, učenici i studenti Muzičke akademije u Zagrebu te Umjetničke akademije u Splitu, stvoriti čaroban božićni ugođaj. U sljedećoj su godini još tri koncerta u sklopu ovog ciklusa: 3. veljače koncert zadarskih studenata solista na čelu s dirigentom Pavlom Zajcevom, 24. ožujka koncert kojim se obilježava 20 godina od kada je maestro Ivan Repušić prvi put dirigirao Zadarskim komornim orkestrom, a dok se 12. svibnja održava posljednji koncert ove sezone u vidu cjelovečernjeg programa posvećenog W. A. Mozzartu, pod dirigentskom palicom Ivana Repušića, zajedno sa solistima Zoranom Belićem i Katjom Repušić.

Kao članica gudačkog odjela, s ponosom bih istaknula da imamo čak 12 gudača, na što smo izuzetno ponosni. Oni su baza i pomladak našeg Zadarskog komornog orkestra, ističe Linda Ivić Bijuklić.

U srijedu 16.10, u suradnji s udrugom Mala opera iz Zagreba, održat će se glazbena priča “Priča o sloniću Barbaru” namijenjena djeci, a sljedeće će se godine održati koncertna promocija knjige pod nazivom “Dora Pejačević – Životi i svjetovi” autora Domagoja Marića.

Ove godine Koncertni ured Zadar obilježava 10 godina djelovanja kao samostalna ustanova. Tim povodom budućim pretplatnicima nudi mogućnost odabira 10 koncerata po vlastitom izboru unutar ciklusa Klasika i Klub. Cijena pretplate je 75 eura, dok je cijena za umirovljenike, studente i učenike 55 eura. Neke od pogodnosti koje pretplatnici ostvaruju su povoljnije cijene ulaznica, sigurno sjedeće mjesto unutar pretplatničkog paketa koje su odabrali, podsjetnik o nadolazećim koncertima te mogućnost ostvarivanja popusta od 10% na kupnju ulaznica za druge programe unutar ciklusa Klub i Klasika.

Fizička prodaja pretplata i ulaznica počinje u srijedu, 2. listopada i trajat će do petka 11. listopada. Ulaznice je moguće kupiti radnim danima od 11-13h ili  od 18-20h na info pultu Providurove palače. Nakon toga će pretplatu biti moguće kupiti 3 dana uoči svakog koncerta, na istom mjestu i u isto vrijeme. Cijelo to vrijeme će biti dostupna i kupovina pretplata i ulaznica putem sustava mojekarte.hr, no važno je naglasiti kako je popuste moguće ostvariti isključivo u sklopu fizičke prodaje ulaznica. Cijeli program dostupan je na web stranici kuzd.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...