POPLAVA U PROVIDUROVOJ Grad od nadležnih službi zatražio službeno očitovanje i provjeru sustava odvodnje

Jutros smo objavili kako je Providurova palača poplavila, a kako se vijest brzo proširila Zadrom, iz Grada su poslali priopćenje medijima. Naime, snimka koju smo dobili jasno je pokazala poplavljeni pod ovog vrijednog kulturnog objekta obnovljenog prije samo dvije godine.

Od pročelnice za kulturu i sport, Dine Bušić, stoga smo zatražili odgovor na pitanja zašto je do ovoga došlo, znači li to da obnova u ovom dijelu palače nije napravljena kako treba ili je riječ o nečem drugom te kada će Grad sanirati štetu. Dobili smo odgovor glasnogovornice Ivane Dadić u kojemu se navodi sljedeće:

Tijekom noći, uslijed velikih količina oborina, došlo je do povrata vode u oborinski sustav Providurove palače. U vrijeme izbijanja vode zabilježena je najveća količina oborina tijekom jučerašnjeg dana, čak 25 litara po četvornom metru u samo 10 minuta. Prema prvim obavljenim uvidima uzrok nije u prokišnjavanju objekta. Naime, nakon prvih izvida stručnih službi mogući uzrok je trenutno preopterećenje sustava javne odvodnje jer je utvrđeno kako je oborinska voda najprije izbila kroz šahtove u prizemlju palače, što je zatim uvjetovalo punjenje i preopterećenje vertikalnog sustava odvodnje objekta i izlijevanja unutar same zgrade što se do sada nije nikad dogodilo. Na teren su pozvani i djelatnici Odvodnje koji će očistiti kompletnu liniju odvodnje kroz dvije palače, Trg Petra Zoranića i Poljanu Šime Budinića te vjerojatno potvrditi uzrok problema, stoji u odgovoru Grada.

Napominju kako ovo ipak nije dovelo do veće štete u palači, ali i da je naručen pregled stručnjaka:

Izbijanje vode kroz oborinski sustav nije uzrokovao značajnije materijalne štete na palači niti ugrozio umjetnine unutar izložbenih prostora. Od svih nadležnih službi i struke zatraženo je službeno očitovanje i provjera cjelovitog sustava odvodnje. Nakon detaljnih izvida i pregleda stručnih službi, do početka idućeg tjedna utvrdit će se konkretan uzrok i definirati mjere koje će spriječiti slične poteškoće u sustavu odvodnje dviju palača i pri ovakvim ekstremnim vremenskim uvjetima, navode u Gradu Zadru.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...