POHRANA OBITELJI BABIĆ; Ivana nastavila gdje je Ivan stao

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili

 

Tko od nas starijih i Zadrana srednje dobi nije bio na sladoledu ili paštama kod Babića na Četiri kantuna? Vjerojatno nema takve osobe, ne samo u gradu nego i u okružju, jer Babići su i siromasima darivali svoje delicije. Obitelj se 65 godina, od 1904. do 1969., bavila slastičarstvom i proizvodnjom likera, od Martina Babića preko sina mu Filipa.

Martinov unuk Ivan Ivo Babić, koji nas je nažalost napustio 2020., poznat kao dugogodišnji čelnik Matice Zadrana, prekinuo je tu tradiciji jer se opredijelio za drugo područje, ali je dao veliki doprinos tradiciji koju je prekinuo, objavivši knjigu o njoj.

Pri tome je radio na sređivanje bogate dokumentacije o obiteljskoj djelatnosti, što je nakon njega nastavila njegova supruga Ivana. U tri velike knjige sakupila je mnoštvo dopisa, računa, reklama, etiketa, pisama i slika, što je vrijedan doprinos povijesti Zadra.

Ivana je iz ugledne arbanaške obitelji Perovića. Braća su joj poznati sponzori publikacija o prošlosti Arbanasa Tomislav i Krsto, a najznamenitije ime iz te obitelji dr.o. fra Bonifacije Perović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...