PLATI SADA, PITAJ POSLIJE Zadarski studenti zabrinuti zbog jednokratnog plaćanja školarine

Studenti Sveučilišta u Zadru, našli su se u nezavidnoj situaciji nakon što je Senat donio odluku o jednokratnom plaćanju školarine za akademsku godinu 2024./2025., što je izazvalo val negodovanja. Zabrinuti i zbunjeni studenti obratili su nam se s pritužbama ne samo na Sveučilište, već i na Odjel Turizma i komunikacijskih znanosti. Sveučilištu u Zadru i  Studentskom zboru stoga smo poslali upit, no od Studentskog zbora do trenutka objave ovog članka još uvijek odgovor nismo dobili.

Odluka o jednokratnom plaćanju

Pritužbe studenata krenule su nakon 16. srpnja 2024. godine kada je u medijima objavljena informacija o promjeni plaćanja, a većini je studenata to bio prvi glas, pogotovo onima koji su htjeli naknadno upisati diplomski te nisu u tom trenutku bili u sustavu Sveučilišta. Dotad su studenti imali mogućnost dvokratnog plaćanja, odnosno pola iznosa bi platili na početku akademske godine te drugu polovicu na kraju kalendarske godine, što im je uvelike olakšavalo financijske situacije, pogotovo onima lošijeg socio-ekonomskog statusa.

Naravno, zanimalo nas je kako je dopušteno da se odluka o jednokratnom plaćanju školarine donosi svega par dana prije početka upisa.

– Odluka o iznosu školarina donesena je na sjednici Senata 30. travnja 2024. godine. U Odluci o upisu studenata u 2024./2025. prihvaćenoj na sjednici Senata 28. svibnja 2024. pod Školarina i upisnina navedeno je jednokratno plaćanje školarine. Nije dakle, točno da je odluka donesena tek u srpnju. S obzirom na izmjene u Upisniku studijskih programa Ministarstva znanosti i obrazovanja i promjene znanstvenog područja nekih naših programa, na sjednici Senata 16. srpnja donesene su izmjene u visini školarina,  stoji u odgovoru Sveučilišta u Zadru, no u potrazi za njihovom odlukom na njihovoj službenoj stranici naišli smo na dokument od 25. lipnja 2024. u kojem stoji da se godišnja školarina plaća jednokratno pri upisu u akademsku godinu prema zaduženju koja izdaju odjelna tajništva i Studentska služba.

Odluka o obveznoj jednokratnoj uplati donesena je, navode na Sveučilištu, zbog velikog broja slučajeva neplaćanja druge rate školarine, što je stvorilo financijske gubitke i dugove za Sveučilište.

– Promjenu je inicirala Uprava Sveučilišta u Zadru kako bi smanjila daljnje dugove, odnosno poslovno neurednu situaciju nenaplaćenih financijskih potraživanja, naveli su nam iz Sveučilišta.

Mnogi studenti su zabrinuti i ističu kako je ovakva odluka nepravedna prema onima koji nemaju financijsku sigurnost. Ne znaju kako će u kratkom roku osigurati sredstva koja se kreću između 750 i 1500 eura, ovisno o programu studija.

– Studenti slabijeg socio-ekonomskog statusa mogu podnijeti argumentiranu zamolbu prorektorici za studente i studije, kako je i najavljeno na sjednici Senata u travnju. S obzirom na dosadašnje probleme naplate druge rate, obročno plaćanje odobrit će se samo onima koji su u stvarnoj potrebi, navode nam iz Sveučilišta te najavljuju uvođenje obročnog plaćanja.

– Osim toga, radi se na uvođenju obročnog kartičnog plaćanja koje bi trebalo zaživjeti tijekom rujna pa će na taj način financijski teret studentima biti raspoređen i na više rata nego li je to do sada bio slučaj, a Sveučilištu će biti uplaćen cijeli iznos školarine, nagovješćuju iz Sveučilišta.

Također, rečeno nam je kako su studentski predstavnici obaviješteni o promjeni još u travnju, no zašto do studenata ta obavijest nije stigla – ne zna se.

Problemi na Odjelu za Turizam i komunikacijske znanosti

Prošle godine, izvješća su prikazala da se interes za upis na Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru smanjuje iz godine u godinu. Iako broj upisanih studenata u novoj akademskoj godini još nije javno dostupan, sudeći prema trenutnim studentskim pritužbama ove godine, ne čini se da je situacija na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti išta bolja.

Studenti s Odjela za Turizam i komunikacijske znanosti imaju i drugih briga osim jednokratnog plaćanja. Muke im zadaje promjena tajnice, odnosno tajnica koja je trenutno na njihovom odjelu samo je zamjena. 

Studenti su izrazili nezadovoljstvo time što ju rijetko kada mogu naći na radnom mjestu iako već godinama studiraju i znaju koje je radno vrijeme tajništva te da im ne odgovara sasvim točno na njihove upite. Također nekolicina studenata nije bila svjesna da je došlo do promjene tajnice jer su upite slali na istu e-mail adresu kao i do sada i dobivali povratne odgovore, no nije im rečeno u odgovorima da ne komuniciraju sa bivšom tajnicom. Unatoč tome što su naknadno poslali upite na ”ispravnu” e-mail adresu, nisu dobili ništa konkretnije odgovore što se tiče cijena nove akademske godine. Tako su se odgovori kretali od 210 eura po semestru, zatim 200 eura po semestru, prema ECTS bodovima te ”plaćate pola nego inače”. Sveučilište tvrdi kako je zamjenica tajnice na svaki upit odgovorila ispravno.

– Studenti su na vrijeme obaviješteni o radu tajništva, a  visina školarine određuje se na Sveučilištu i odluke o visini školarine uredno su objavljene na sveučilišnim mrežnim stranicama. Kolegica Rapan je na svaki mail koji je dobila odgovorila ispravno i za svaki upit putem maila postoji pohranjena kopija, ističe Sveučilište u Zadru, no navodi kako na upite odgovaraju i pročelnica te zamjenica pročelnice pa ne možemo sa sigurnošću reći tko tu odgovara na poslane upite.

Upitali smo i kome se studenti mogu obratiti u vezi vrlo bitnih pitanja vezanih za svoje fakultetsko obrazovanje.

– Studentima i na mrežnim stranicama i na Merlinu jasno piše kome se trebaju obratiti i dobit će točan odgovor, uputili su na sa Sveučilišta.

U slučaju da niste uspjeli dobiti odgovore ili pronaći cijene, pronašli smo ih mi. Jesu li točne? Tko će znati.

Sveučilište u Zadru

Sve u svemu, situacija na Sveučilištu u Zadru ostavlja dojam nepovezanosti između uprave i studenata, a kraj ovog problema još uvijek se ne nazire.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...