OČEVICI U ŠOKU Tijelo preminule žene satima stajalo na plaži Uskok!

Zadrane koji su nedavno bili na plaži Uskok ili pili kavu na terasi obližnjeg kafića šokirao je prizor kojega su, na žalost, morali gledati jedno dulje vrijeme – tijelo preminule žene satima je stajalo na plaži!

Naime, prije ove zadnje kiše na poznatoj gradskoj plaži bilo  je puno kupača, ali i šetača. U jednom trenutku ženi koja je bila u moru pozlilo je i  srušila se je na plažu. Odmah je pozvana Hitna pomoć koja je brzo došla i utvrdila smrt. No, tijelo preminule ostalo je na plaži jer je trebalo čekati mrtvozornika. Nesretna žena prekrivena je plahtom, a članica njene obitelji satima je stajala u šoku čekajući da se ovaj jeziv postupak što prije završi.

Naime, nakon čekanja mrtvozornika, opet su se čekala pogrebna kola gradske tvrtke Nasadi, što je sve skupa trajalo gotovo tri sata. Kupači su se odmakli na drugi kraj plaže, no i oni i gosti kafića koji su nam dojavili o ovom slučaju kažu da je bilo žalosno gledati njenu članicu obitelji koja je satima morala čekati kraj tijela pokojnice.

Direktora Nasada, Josipa Krnčevića, stoga smo pitali zašto je postupak ovako dug, a na žalost, nije jedini s obzirom da se o ovakvm slučajevima u posljednje vrijeme sve češće alarmira u zadarskoj javnosti, pa čak i na Županijskoj skupštini.

Sve ovisi o tome kada je mrtvozornik slobodan. Njih je sve manje na području županije, ali po zakonu mrtvozornik ima mogućnost u roku od šest sati odraditi mrtvozorenje jer to je regularno vrijeme. A naši djelatnici onda dolaze tek po pozivu mrtvozornika ili policije, prije ne možemo doći i zato to toliko traje, pojasnio nam je Krnčević.

O ovoj vrlo teško situaciji za članove preminulih, ali i građane koji se tu zateknu, stoga je na nedavnoj sjednici Županijske skupštine upozorila je i SDP-ova vijećnica Vedrana Mišković navodeći čak dva slučaja u kojima je tijelo pokojnika satima stajalo na plaži, čekajući dolazak mrtvozornika.

Istaknula je kako je čovjek na plaži na Viru preminuo oko 18.30, a mrtvozornik došao tek oko 23 sata. Jednako je bilo na na otoku Sestrunj gdje je, kako je rekla, muškarac preminuo u prijepodnevnim satima, a po tijelo su došli tek popodne oko 18 sati.

I njena kolegica Helena Mikulandra ukazala je na ovaj, očito sve veći, problem u našoj županiji za kojega SDP-ovi vijećnici već dugo upozoravaju  da ga treba riješiti:

Nesumnjivo je da se u ovakvim slučajevima dovodi u pitanje dostojanstvo pokojnika i njegovih najbližih. Nesumnjivo je isto tako da se ne radi o isključivoj odgovornosti mrtvozornika. Mi, vijećnici svjesni smo da skoro na svakoj sjednici imamo na dnevnom redu razrješenje mrtvozornika, listom na njihov zahtjev. Tako je i danas, upozorila je SDP-ova vijećnica, dodajući:

Obzirom na važnost ove službe, smatram da je na svima nama da učinimo sve da se mrtvozornička služba odvija u što je moguće optimalnijim uvjetima, a ono što možemo učiniti je da osiguramo da mrtvozornici za svoj rad budu adekvatnije nagrađeni, poručila je Mikulandra.

No, sudeći prema najnovijem slučaju na plaži Uskok, situacija se nimalo nije promijenila. Rad mrtvozorničke službe očito treba promijeniti te im i povećati naknade kako obitelji preminuli ne bi trpjeli ovakve traume.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...