NOVE ANALIZE Biagini protiv Hrvatske i Zelenika protiv Hrvatske

Obavljajući svoju ulogu širenja znanja o Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (dalje: Konvencija) Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava (dalje: Ured zastupnika) pripremio je analizu presude Biagini protiv Hrvatske te odluke o nedopuštenosti Zelenika protiv Hrvatske.

U predmetu Biagini protiv Hrvatske Europski sud je odlučivao o prigovoru podnositelja koji je isticao da mu je obvezom plaćanja carinskog duga zbog privremenog uvoza jahte nametnut pretjeran financijski teret te je presudio da je nametnuta obveza bila nerazmjerna i protivna članku 1. Protokola br. 1 uz Konvenciju. U tom smislu, Europski sud istaknuo da su hrvatske vlasti analizu predmeta ograničile samo na zakonitost postupanja podnositelja zanemarivši uzeti u obzir druge čimbenike poput činjenica da je iznos duga koji je podnositelj morao platiti bio značajan, da nije bilo dokaza je podnositelj jahtu komercijalno koristio te da nisu postojale prepreke da se carinski dug naplati izravno od vlasnika jahte.

S druge strane odlučujući o prigovorima podnositelja u predmetu Zelenika protiv Hrvatske zbog povrede članaka 3., 6. i 8. Konvencije, Europski sud je utvrdio da je zahtjev podnositelja nedopušten. Naime, podnositelj je prigovorio da je rješenje Ustavnog suda o odbačaju njegove ustavne tužbe kao nedopuštene predstavljalo povredu prava na pristup sudu temeljem članka 6. Konvencije. No, Europski sud je napomenuo da promjena prakse Ustavnog suda vezano uz dopuštenost ustavne tužbe nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama ZPP-a (NN 80/2022) bila razumno predvidljiva te obveza podnošenja revizije prije ustavne tužbe nije predstavljala nerazmjerno ograničenje prava na pristup sudu. Utvrdivši da je predmetni prigovor nedopušten kao očito neosnovan, Europski sud je utvrdio da podnositelj nije iskoristio reviziju kao raspoloživo pravno sredstvo zbog čega je nje njegove prigovore istaknute zbog članka 3. i 8. Konvencije također proglasio nedopuštenima.

Predmetne analize presude i odluke dostupne su u rubrici Sudska praksa – Praksa Europskog suda za ljudska prava pod odgovarajućim člankom Konvencije, te u rubrici Sudska praksa – Analize presuda i odluka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...