NAKON USVAJANJA PROROČUNA Započinje gradnja novog groblja u Crnom, na listi čekanja 1.200 građana

Lista čekanja za kupnju grobnica dosegla je brojku od preko 1.200 kupaca. Kako je proračun devet mjeseci bio u blokadi, novo groblje u Crnom nije se moglo graditi, no sada i ovaj projekt kreće u realizaciju.

Direktor Nasada, Josip Krnčević, kaže nam kako su raspisali natječaj “Niveliranje terena i izgradnja grobnica na NGGGZ, grobna cjelina G1, grobna polja V, VI I VIII” kojim bi trebali dobti 412 s 1.800 ukopnih mjesta.

Novo groblje u Crnom bitno će popraviti situaciju s listom čekanja na kupnju grobnica na kojoj je već godinam preko tisuću građana. Čim izaberemo izvođača, krećemo s radovima, rekao nam je Krnčević.

Naime, novo groblje u Crnom bila je i jedna od glavnih točki razdora na proračunskim sjednicama Gradskog vijeća kada je gradonačelnik Branko Dukić čak oporbene vijećnike upozorio da će se pokojnike morati ukapati u zemlju jer mjesta na Gradskom groblju više nema, a zbog blokade proračuna projekt novog groblja u Crnom do daljnjeg je na čekanju.

No, proračun je odblokiran te bi uskoro trebali započeti radovi koj će se odvijati u više faza, o čemu u Gradskoj upravo navode:

Tijekom 2020. godine započela je izgradnja nove četverotračne prometnice od magistrale D 8 prema gospodarskoj zoni Crno s koje je izgrađena pristupna cesta za buduće groblje, a u nastavku projekta i sva ostala potrebna komunalna infrastruktura. Konkretno, do sada je za izgradnju parkirališta, vodoopskrbe, odvodnje, lagune za oborinske vode, obodnih cesta, javne rasvjete, središnje aleje, ispraćajnice i zida s ukopnim nišama Grad Zadar osigurao više od 3 milijuna eura. Inače, Novo gradsko groblje Zadar prostire se na površini od ukupno 33 hektara s ukupno osam grobnih cjelina te površina za centralne funkcije. Ukupni kapacitet je 7 513 grobnica s ukupno 30.198 grobnih mjesta. Svaku grobnu cjelinu okružuju zidovi s nišama, a sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata uredit će se i aleja s ukopnim mjestima za branitelje,obrazlažu u Gradu Zadru.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...