MISEC PAŠKE SOLI ”Sir i sol su snažno povezani i oni su dio naše tradicije i kulture”

Danas se održala konferencija za novinare u gradu Pagu vezana za rujansku manifestaciju ”MISEC PAŠKE SOLI”. Detaljan program, tematske cjeline i ovogodišnje sudionike su nam predstavili direktorica Turističke zajednice Grada Paga, Vesna Karavanić, direktor Solane Pag, Josip Ćapin, predsjednica udruge proizvođača paškog sira u ime Paške sirane d.d., Martina Pernar Škunca te su im se u predstavljanju ove inicijative pridružili i mali proizvođači i ugostitelji otoka Paga.

Ova edukativna i zanimljiva manifestacija otvara svoja vrata 5. rujna u Muzeju solarstva u gradu Pagu, a u nastavku možete malo detaljnije saznati informacije o ovom događaju od samih organizatora i sudionika.

Drugu godinu za redom pokrećemo jedan projekt koji se zove ”MISEC PAŠKE SOLI”. Želja Solane Pag je zapravo bila da ustupi sve svoje resurse i da zajedno sa Turističkom zajednicom i ostalim partnerima prezentiramo Solanu, Pag i sve njegove vrijednosti. Da kroz rujan, mjesec paške soli, svim zainteresiranima ponudimo brdo sadržaja i brdo dobre volje te se nadamo se da će ovo ostat kao jedna manifestacija za ubuduće, najavio je Josip Ćapin te poručio posjetiteljima da je ova manifestacija nezaobilazna.

Zapravo ako u rujnu niste bili na Pagu niste bili nigdje!

Vesna Karavanić, u ime Turističke zajednice Grada Paga, nam je izrazila poprilično zadovoljstvo ovim projektom.

Kao direktorica Turističke zajednice Grada Paga mogu zaista biti sretna i zadovoljna što je Solana Pag prošle godine krenula s ”MISECOM PAŠKE SOLI” jer smatram da je to izuzetno važno s obzirom da kroz srpanj i kolovoz imamo dosta događanja. Mjesec rujan, kada imamo lijepo vrijeme i puno mogućnosti za ugošćavanje mnogobrojnih posjetitelja, ovakav jedan sadržaj je zaista odličan jer u sebi sinkronizira sve ono što Pag ima, kazala je s oduševljenjem direktorica Turističke zajednice.

Prema riječima gospodina Ćapina da sol ne bi bila sol bez Paga, a Pag ne bi bio Pag bez sira, na red je došla i Martina Pernar Škunca koja se nešto više osvrnula na tradiciju i kulturu samog otoka Paga.

Čestitam Solani Pag i Turističkoj zajednici Grada Paga na ovako lijepoj manifestaciji koja okuplja sve otočne proizvođače i daje priliku posjetiteljima da vide ono najbolje što Pag nudi. Sir i sol su snažno povezani i oni su dio naše tradicije i kulture. Paška sol je zapravo jedan od saveznika u proizvodnji paškog sira. Naime, mi u jedom dijelu proizvodnje tek proizvedene kolutove sira uranjamo u slanu vodu, salamuru, tako da smo zbilja sretni da imamo jednu glavnu sirovinu u proizvodnji baš s otoka Paga i baš iz naše Solane. Za nas Pažane je Solana više od tvornice, gotovo da nema obitelji u kojoj barem jedan član nije radio u paškoj solani, istaknula nam je voditeljica marketinga Paške sirane.

Nešto više o programu nam je ipak kazao sam direktor Solane Pag.

Svaki petak, a nekad i četvrtkom ulaz u Muzej solarstva je besplatan i tematski. Također, ”Jutra u poljima soli”, naša je manifestacija koja se odvija na solanskim poljima, gdje ćete moći sudjelovati i vidjeti kako se ždriba sol nekada, a kako danas te upoznati čim više Pag i njegove divote. U samom Muzeju solarstva moći ćete kupiti proizvode koji su isključivo s otoka Paga. Svi suveniri, sol i sve ostalo što se prodaje je naš proizvod i tako ga čuvamo i volimo, navodi Josip Ćapin.

U nastavku vam donosimo fotogaleriju Stalne izložbe solarstva i atmosfere koja je neodoljivo povezala gurmanstvo, tradiciju i običaje.

(I.J., M.M.)

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...