”MISEC PAŠKE SOLI” Kroz vremeplov do starih običaja

Jutros smo ponovno posjetili grad Pag zbog MISECA PAŠKE SOLI. Ovoga puta nismo došli zbog stalne izložbe solarstva, već zbog radionice ”Jutra u poljima soli”.

Manifestacija i radionice traju do kraja rujna. Danas je održana posljednja radionica ovog tjedna, dok se radionice inače održavaju svakog petka ujutro tijekom mjeseca. Radionice su besplatne, ali je potrebno unaprijed se prijaviti.

Grupa je krenula u 8 sati ujutro uz edukacijsku priču o Solani Pag te je nastavila na sakupljanje, odnosno ”žgribanje” soli i radionicu suhozidne gradnje.

Mi smo uspjeli uhvatiti nekoliko riječi od umirovljenika volontera koji vodi grupu kroz povijest starih načina proizvodnje soli.

Sol je nekada bila bijelo zlato, jako se cijenila, istaknuo je umirovljenik Pastorčić te nam ispričao nešto više o tome kako se to prije radilo.

Tako da su oni ovdje skupljali ogromne količine soli. Ovo je sada već datum kada više nije bilo soli, oni su sol skupljali u srpnju, kolovozu i eventualno do polovice rujna. Zbog kiša jer čim bi pala kiša otopila bi sol, a danas oni u tvornici proizvode sol čitavu godinu, koliko im treba. Prije toga od morske vode dobiju salamuru takve gustoće da to pohranjuju u dubokim bazenima koji su duboki otprilike do četiri metra i onda imaju tu slanoću od mora. More ima samo 3,5 % i to u Dalmaciji, recimo Sjeverni Jadran ima samo 1,5 % i sva sjeverna mora isto, kazao je Jure Pastorčić i zatim nam ispričao jednu zanimljivu priču kako se nekada davno određivala količina slanoće.

Kada se proizvodi sol, mora biti velika gustoća kako bi napravili salamuru. Oni bi moru dodavali sol, ali za razliku od danas kada imaju različita pomagala s kojima mogu izmjeriti slanoću, nekada su stavljali običan sirovi krumpir u slanu vodu. Dok god krumpir ne bi isplivao na površinu, što bi ukazivalo na dovoljnu slanoću, oni bi dodavali sol. Kada bi isplivao na površinu značilo bi da su postigli slanoću od 2,5 %, a na toj razini se proizvodi sol, objasnio je Jure Pastorčić.

Ukoliko ih niste još stigli posjetiti, možete to učiniti još idućeg petka s kojim će završiti radionice do sljedeće godine!

Iako su jutarnje radionice za ovaj tjedan završene i dalje vas kroz ostatak dana očekuju razna događanja. Ovaj rujan je bio u znaku soli, pa tako i ovaj petak, kada se održava radionica ‘SOL I PJESMA’. U prvom magazinu vas i dalje očekuje stalna izložba solarstva ukoliko ste propustili, a za one koji žele više od 15 sati počinje sajam Paških rukotvorina i otočnih proizvoda, gastro event ”ČOKOLADA I SOL”, a cjelokupno događanje dodatno će začiniti klapske pjesme.

”MISEC PAŠKE SOLI” nudi jedinstvenu priliku za istraživanje bogate povijesti i tradicije proizvodnje soli na Pagu. Sudjelovanje u radionicama obogaćuje znanje i pruža priliku za povezivanje s lokalnom zajednicom. Ne propustite posljednje događaje ovog rujna i uživajte u čaroliji soli i pjesme!

U nastavku zavirite u svijet soli kroz objektiv naše Mije-Đane Mrkić:

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...