MARKACISTIČKI KAMP Tragovi ljudskog djelovanja na južnom Velebitu – prapovijesni humci…

U subotu, 21. rujna 2024. godine, na 800n/mv visokoj velebitskoj visoravni Malo Libinje, Arheološki muzej Zadar sudjelovao je u programu 3. Markacističkog kampa, u organizaciji planinarskog društva PD Paklenica, Zadar i njegove Markacistička sekcija PD Paklenica.
Predavanje naziva „Tragovi ljudskog djelovanja na južnom Velebitu – prapovijesni humci“ održala je Morana Vuković, voditeljica sustavnih arheoloških istraživanja na obližnjem lokalitetu Gradina Kneževići na Malom Libinju, te onih na Malom Rujnu kao i sustavnih arheoloških pregleda terena južnog i jugoistočnog Velebita.
Kako je djelovanje svih vrsta planinara, pa tako i markacista, koji održavaju planinarske staze, usko vezano uz prostore i pravce koji se praktički koriste tisućljećima, nerijetko se upravo oni blisko susreću s arheološkim ostacima, a da toga često nisu svjesni. Stoga je izuzetno važno raditi na edukaciji i osvještavanju ne samo o prirodnoj već i o kulturnoj baštini kojom je Velebit bogat.
Na Markacističkom je kampu sudjelovalo sedamdesetak markacista iz Zadra i Hrvatske, a prosijecala se i markirala staza koja vodi od mora, iz Modriča, na Malo Libinje pa na vršnu zonu planine. Upravo je ova staza jedan od najstarijih pravaca koji se zasigurno koristi još od brončanoga doba do danas, čemu svjedoče bogati arheološki ostaci što se pronalaze u neposrednoj blizini ovog komunikacijskog pravca: gradine, grobni humci, pećine, suhozidne crkvice.
Grobni humci u neposrednoj blizini ove staze pronalaze se na više njezinih segmenata i često su uklopljeni u okoliš i teško vidljivi. Građeni su od zemlje i kamenja, a pokojnici najčešće ukapani u kamene škrinje. Predavanjem je prikazan primjer Tumula 1 u podnožju Gradine Kneževići na Malom Libinju, gdje prolazi ranije spomenuta, nekada pastirska, a danas planinarska staza.
-Čestitke Markacističkoj sekciji na profesionalnoj organizaciji, zahvaljujemo na uključivanju i suradnji, a zadarskim planinarima i Planinarskom društvu Paklenica čestitamo veliku 125. obljetnicu planinarstva u Zadru!- poručili su iz Arheološkog muzeja Zadar.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...