Korisnici iPhonea ne žure s kupnjom najnovijih modela

Izgleda da kupci ne žure s kupnjom najnovijih modela pametnih telefona. U tu skupinu spadaju i vjerni korisnici iPhonea, pokazalo je to istraživanje CIRP-a.

Prema nedavnim podacima CIRP-a (Consumer Intelligence Research Partners), više od jedne trećine novih kupaca iPhonea u SAD-u zadržalo je svoje stare telefone tri godine ili dulje. Udio onih čiji su telefoni stari dvije godine ili više porastao je sa 66% u 2023. na 70% u 2024, prenosi Index.hr.

Ovi podaci pokazuju da se broj korisnika koji dulje zadržavaju svoje stare telefone polako, ali sigurno povećava. U 2019. godini 64% korisnika koristilo je svoj telefon dvije godine ili dulje prije nego što su ga zamijenili novim, navodi Apple Insider

Promjene u ponašanju korisnika između 2019. i 2024.

Usporedba podataka o nadogradnji iPhonea između 2019. i 2024. godine pokazuje promjene u ponašanju korisnika. U 2019. godini, 38% korisnika zamijenilo je telefon unutar 2 do 3 godine, a 26% ih je zadržalo uređaj tri godine ili dulje.

Do 2024. godine, taj postotak korisnika koji zadržavaju telefon tri godine ili dulje narastao je na 34%, dok je broj onih koji zamjenjuju telefon unutar 1 do 2 godine pao s 28% na 25%.

Iako Apple svake godine predstavi novu seriju iPhonea s poboljšanjima u odnosu na prethodne modele, čini se da to ipak ne potiče kupce na kupnju. Nove značajke, poput naprednijih kamera, bržih procesora ili uzbudljivih softverskih mogućnosti, izgleda ne motiviraju korisnike da odmah nabave najnovije telefone.

No, postoji još jedan razlog zašto kupci ne kupuju odmah nove telefone

Još jedan razlog sporijeg tempa nadogradnje povezan je s načinom na koji korisnici kupuju iPhone. Naime, većina korisnika kupuje svoje uređaje putem plana otplate, raspoređujući plaćanja na nekoliko mjeseci ili čak godina.

CIRP navodi da, budući da mnogi korisnici kupuju telefone putem obročnih otplata, nakon što potpuno isplate uređaj, osjećaju olakšanje jer više nemaju mjesečne rate za plaćanje. Zbog toga zadržavanje otplaćenog telefona postaje privlačno jer im omogućuje pauzu od dodatnih troškova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...