Izaslanstvo provincije Henan posjetilo Zadarsku županiju…

Župan Božidar Longin i predsjednik Županske skupštine Zoran Šikić sa suradnicima u Domu Zadarske županije primili su izaslanstvo kineske provincije Henan koje je predvodio Dai Bohua, potpredsjednik Pokrajinskog odbora Henan kineske političke savjetodavne konferencije…

Provincija Henan se nalazi u srednjoistočnoj Kini i srednjem i donjem toku Žute rijeke po kojoj provincija i nosi ima („Henan“ u prijevodu znači „žuta rijeka“). Regija se smatra kolijevkom kineske civilizacije, a treća je najmnogoljudnija pokrajina u Kini s preko 100 milijuna stanovnika i Sveučilištem koje ima gotovo 50 tisuća studenata.

Župan Longin je gostima iz Kine predstavio razvojne potencijale Zadarske županije istaknuvši središnji položaj na Jadranskoj obali s jedinstvenim geoprometnim položajem. Naglasio je snažan razvoj naše županije koji prati niz investicija, prvenstveno u razvoju prometne i komunalne infrastrukture. Župan je naglasio pozitivne gospodarske pokazatelje – porast izvoza, novih investicija te kontinuirani rast plaća i zaposlenosti na području Zadarske županije, dodavši da smo naribarskija hrvatska regija s najvećim udjelom proizvodnje bijele i plave ribe.

Potpredsjednik Pokrajinskog odbora Henan Dai Bohua je istaknuo da je njihova provincija s više od 100 milijuna ljudi iznimno veliko tržište te je iskazao zanimanje za uvoz hrvatskih proizvoda, posebice onih iz sektora ribarstva i poljoprivrede. Iskazao je uvjerenje da se međuregionalna suradnja može razvijati u više smjerova, od sektora gospodarstva, prometa, poljoprivrede, ribarstva, turizma, sporta te sveučilišne suradnje u znanstveno-istraživačkim djelatnostima.

Gosti iz Kine tijekom svog boravka posjetili su i Sveučilište u Zadru rektoru gdje su predvođeni prorektorom Sveučilišta Henan Yangom Mengyaom održali sastanak s rektorom Josipom Faričićem i njegovim suradnicima te potpisali Sporazum o suradnji.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...