GRAĐANI I KLUBOVI U STRAHU Grad zatražio licenciranje Višnjika za HNK Zadar! Erlić: Višnjik je otvoren, besplatan i javan za sve sportske klubove

Daleko od očiju javnosti u Zadru se događa jedna vrlo ozbiljna situacija  na koju su još prije godinu dana upozoravali građani, oporbeni vijećnici, ali i sportski klubovi. Naime, upravo u ovo vrijeme prošle godine izvještavali smo o strahu građana, sportaša i zadarskih političara, koji su se digli na noge nakon informacije da bi australski Hrvat Mark Ivančić dobio terene na Višnjiku.

Godinu dana nakon ovih upozorenja, danas sve ukazuje na to da će nogometni teren na Višnjiku ipak biti ustupljen ovom klubu. Na žalost, sudeći prema našim informacijama iz nadležnih ustanova i klubova, sve se odvija u tom pravcu te bi HNK Zadar doista mogao dobiti terene na Višnjiku!

 

Uređuju nadstrešnicu i postavljaju reflektor

 

Naime, naš je portal dobio informaciju da HNK Zadar seli na Višnjik te traži i licencu za igranje službenih utakmica, što praktički znači da se igralište mora ograditi i od stvari i od ljudi. Osim toga, znamo da je  prije nekoliko dana promijenjen i reflektor te stavljena i nadstrešnica koja, međutim, nije potrebna za rekreativce, već za – licencu!

Pitanje je sada – zašto se laže narod umjesto da se otvoreno kaže o čemu je riječ  s obzirom da je ovo prvi put u povijesti zadarskog sporta da se duša grada – što je Zadranima Višnjik – daje nekome u koncesiju. Članovi sportskih klubova ogorčeni su informacijom da Grad traži licencu za HNK Zadar jer to praktički znači da će netko ubuduće terene Višnjika dobiti na korištenje dvadesetak minuta, a netko, poput HNK Zadar, po pet sati.

Ovaj veliki sportski i društveni problem Zadra stoga je dobio i političku pozadinu ne samo zbog činjenice da su zbog licence ustali građani i sportski klubovi, već i zato što ovo praktički znači da gradonačelnik Branko Dukić ne surađuje sa svojom strankom, već radi na svoju ruku.

 

Višnjik je duša grada

 

Naime, o čemu se radi? Naš je portal posljednjih dana zasut pozivima i mailovima građana uplašenih da će se na terene Višnjika doseliti Hrvatski nogometni klub Zadar i da će to biti učinjeno na štetu djece koja ovdje treniraju.

No, zna se da je Višnjik sportska i duhovna oaza grada u koju dolaze i stari i mladi, rekreativci i djeca koja ovdje uče prve sportske korake. Sportski centar je poput nacionalnog parka kojega se čuva kao dragulj jer svi imaju pravo koristiti ga i uživati u pogodnostima koje pruža.

No, među Zadrane se ovih dana uvukao nemir – na sportskim terenima Višnjika očito se događaju neke promjene. Natkriva se tribina koja nema apsolutno nikakve veze s treniranjem djece jer se za lošeg vremena treninzi ionako otkazuju. Koja je onda svrha ove tribine, pita se jedan  roditelj u pismu našem portalu. A nije jedini.

Naprotiv, dio građana – ukoliko se teren doista ustupi Hrvatskom nogometnom klubu Zadar  – u ovome vidi otimanje terena djeci, ali i ostalim sportskim klubovima s obzirom da bi za vrijeme odigravanja utakmice teren za HNK bio zauzet najmanje četiri sata. To znači da u to vrijeme sva ona djeca koja ovdje treniraju i svi ostali klubovi, osobito rekreativci – ostaju bez ovoga terena. Bez javnog gradskog prostora, rekreativne oaze grada, namijenjene svim građanima!

 

Hoće li HDZ Dukiću dozvoliti ustupanje terena HNK-u?

 

Naime, o čemu je ovdje riječ? Stvar je vrlo jednostavna – sramotno je da se ono što je Grad stavio u službu građana, sada stavi u službu privatnog iseljenika Marka Ivančića. Jer računica je jasna – Višnjik je projekt javnog novca poreznih obveznika i kao takav treba ostati u službi građana, osobito zadarske djece. Parola je to koju je i HDZ uoči svakih izbora obećavao građanima poručujući im da će Višnjik od jutra do večeri biti na raspolaganju građanima Zadarske županije. Isti ti građani sada se s pravom pitaju hoće li HDZ i izvršna vlast dozvoliti da se ova žila kucavica grada ustupi nekom iseljeniku?

Tko ima pravo to učiniti, odnosno bi li HDZ gradonačelniku Branku Dukiću dozvolio da nogometni teren Višnjika da Ivančiću, pitali smo predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, Šimu Erlića.

Naime, ne zaboravimo ovdje jednu izuzetno bitnu činjenicu, o kojoj svjedoče i materijali dostavljeni gradskim vijećnicima uoči sastanka o preoblikovanju HNK Zadar prošle godine:  u prvoj ponudi za preoblikovanje kluba, Ivančić je od Grada na korištenje zatražio terene Višnjika, no kasnije je tu ponudu morao povući.

 

Karlović: Snaga Višnjika  je 166 klubova i 4.000 korisnika dnevno!

 

Sa sjednice u maloj vijećnici Grada Zadra tako smo 9. listopada prošle godine izvijestili da “HNK Zadar neće tražiti u koncesiju terene Športskog centra Višnjik”, što su nam pokazali i vijećnici u materijalima dobivenim uoči sastanka s Dukićem. Dapače, zadarski su mediji već tada izvještavali o srahu građana da će se uz HNK Zadar privatizirati i Višnjik. Sportska javnost tada je poslala jasnu poruku Gradu i Ivančiću o tome da jesu za privatizaciju HNK Zadar, ali nikako pod Ivančićevim uvjetima o pravu na  korištenje infrastrukture otvorenih terena Višnjika na 30 godina, što je po mnogima bila najproblematičnija stavka njegove ponude za preoblikovanje kluba.

Dapače, tadašnji direktor ŠC Višnjika, Denis Karlović, o ovom je problemu još prošle godine poslao vrlo jasnu poruku:

Moj stav je da se ne može izdvajati neki sportski infrastrukturni objekt unutar Športskog centra. Ne treba zanemariti da je naša snaga 166 klubova i 4.000 korisnika dnevno. Ako postoji neki primjer u Hrvatskoj i Europi gdje je u potpunosti zadovoljen javni interes, to je naš Športski centar Višnjik i to tako treba ostati, bio je jasan Karlović.

 

Erlić: Grad i Višnjik trebaju dati objašnjenje

 

I vijećnici Nezavisne liste Enija Meštrovića tada su poručili da se ne može ići u koncesiju na 30 godina, ali ni da Višnjik ne može ići pod tu opciju. SDP-ov vijećnik Daniel Radeta Gradu je jasno poručio da je  Višnjik gradska firma te da nikako ne može ići u postupak koncesije, a niti bi to gradski vijećnici dozvolili.

Problem je bio tim veći što se znalo da je drugi investitor, Marino Kulaš, dao puno kvalitetniju ponudu koja nije tražila korištenje terena Višnjika za HNK Zadar.

Što, dakle, predsjednik HDZ-a, Šime Erlić, kaže o najnovijoj situaciji u kojoj bi se tereni financirani novcem zadarskih poreznih obveznika ustupili iseljeniku koji u njih nije niti investirao?

Kao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, nemam nikakvu  informaciju od nadležnih institucija, niti od Grada Zadra, niti od Višnjika da će se tamo raditi bilo što za HNK Zadar ili bilo koji drugi klub. Ono što znam je da se u Višnjik stalno ulaže i da je ono što se da tamo radi i što je bilo javno komunicirano, da se stavljaju sjedalice i nadstrešnica te da je to za sve klubove. I sam tamo vodim svoju djecu jer tamo treniraju i igraju se te mislim da nema ničeg lošeg u tome da se na tom dijelu napravi nadstrešnica, ako je to za sve klubove. Međutim, politika koju je HDZ vodio prema Višnjiku, kao i svi gradonačelnici dosad, je da je Višnjik otvoren, besplatan i javan za sve sportske klubove. Tako će ostati i to je i dalje naša politika. A ako se tamo još nešto drugo radi ili planira, onda to trebaju objasniti ŠC Višnjik i Grad Zadar ako postoji takva kombinacija, bio je jasan Erlić.

 

Dukić bez odgovora

 

Isto pitanje o tome hoće li Grad Zadar prostor Višnjika ustupiti HNK Zadar poslali smo i gradonačelniku Branku Dukiću, no odgovor  nismo dobili. Očekivano, jer malo je tko mogao povjerovati da će se, uz blokadu  proračuna, u Zadru pojaviti takav društveni i politički problem zbog kojega su ustali – i građani i sportski klubovi!

A ustali su jer nitko ne želi da se ova duša grada pokloni australskom iseljeniku, i to na štetu tisuće djece, sportskih klubova i rekreativaca kojima je Višnjik postao drugi dom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...