FOTOGALERIJA Izložbom “Bibinjke” predstavljen iznimno vrijedan arheološki nalaz

Ovoga četvrtka, u Etno-turističkom centru Bigečeva kuća u Bibinjama, otvorena je izložba pod nazivom “Bibinjke”, na kojoj je predstavljen iznimno vrijedan arheološki nalaz s Bibinjskog polja – zlatne naušnice istoimenog naziva!

Otvorenju izložbe, uz brojne posjetitelje, nazočila je ravnateljica Arheološkog muzeja Morana Vuković, uz načelnika općine Bibinje Šimu Sekulu i urednika izložbe Jakova Vučića.

Uvodnim se riječima obratio Šime Sekula, istaknuvši kako je Bigečeva kuća obnovljena 2018. godine sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i u kojoj je, u sklopu 40. susreta klapa Raspivano Bibinje, održana i izložba.

Danas predstavljamo izložbu naušnica sljepoočničarki naziva “bibinjke” koje su pronađene na nalazištu Petrina u Bibinjskom polju. Ovim putem se zahvaljujem Arheološkom muzeju u Zadru na izvrsnoj suradnji, Branki Lukić i njezinoj tvrtki IlleConcept na pomoći u organizaciji izložbe, kao i Šimi Sikiriću, istaknuo je Sekula te potom nastavio.

-Imamo velike planove i za iduću sezonu, nastavljamo dalje s istraživanjima u Bibinjskom polju, dok su u općinskom proračunu sredstva već osigurana. Prošle smo godine izradili dva para repliki naušnica, što je financirala općina Bibinje s iznosom od 5.500 eura. Razlog toj cijeni je veličina i težina samih naušnica, no ipak, ovo je jedno vrijedno otkriće koje za Bibinje jako puno znači, zaključio je. Šime Sikirić je potom naglasio kako je važno da i sami Bibinjci koji to financiraju vide rezultate navedenih istraživanja.

-Ova izložba rezultat je namjere općine Bibinje da se istraživanja nastave, no i prije nego što su ona započela, odlučili smo pretresti rezultate dosadašnjih istraživanja. U tu smo svrhu, prije dvije godine proveli analizu kostura pronađenih na lokalitetu Petrina koji se čuvaju u Arheološkom muzeju Zadar. Na taj smo način dobili vrijedne podatke o populaciji koja je tu živjela, rekao je Jakov Vučić, a potom i nastavio.

-Ova su istraživanja također pomaknula dataciju ove crkve iz 11. stoljeća u vrijeme prvog spomena Obrovca u dokumentu iz 918. godine. Uz apsidu crkve pronašli smo iznimno zanimljiv grob koji je na temelju ovih naušnica, za koje se nadam da će postati brend naše općine, datiran u kraj 9. ili početak 10. stoljeća. S obzirom da je grob naslonjen uz apsidu crkve, možemo pretpostaviti da je ona postojala i u vrijeme nastanka već spomenutog dokumenta, tj. oporuke zadarskog priora Andrije u kojem on ostavlja zemlju, koju je naslijedio od svoje majke, svojoj djeci. Ako je crkva zaista postojala u to vrijeme, uz njezinu je apsidu bila pokopana neka iznimno važna osoba jer ove naušnice nije mogao imati bilo tko, tako da možemo pretpostaviti da je to upravo bio grob Andrijine majke. Ipak, to nije znanstvena spoznaja, već samo pretpostavka, ali i dalje postoji mogućnost da je to zaista i bio slučaj.

U prizemlju je prikazana 3D projekcija samih naušnica, a na katu se nalazi njihova, izrazito vjerna replika, čija je izrada zahtijevala posebno dopuštenje od strane Ministarstva kulture. Originalne su naušnice izrađene od 24-karatnog zlata i zaista je čudo što su tako dobro sačuvane kroz sva ova stoljeća.

-Iznimno sam ponosan kao Bibinjac da imamo takvo blago i nadam se da ćemo svi mi znati to valorizirati, iskoristiti i prepoznati kao potencijal našeg mjesta, ne samo kroz turizam, već kao vrijedan dio naše kulture. Izložba će se nadopuniti idućeg ljeta kada ćemo predstaviti i apside iz crkve koje će biti izljevene u gipsu, istaknuo je Šime Sikirić.

U suradnji s direktorom komunalne tvrtke, od iduće će se godine u Bigečevoj kući moći kupiti i suvenire, uz naravno monografiju “Bibinje” koja je već od ovoga ljeta dostupna.

Završnu je riječ uputila ravnateljica Arheološkog muzeja Zadar, Morana Vuković:

-Jako sam zadovoljna odazivom općine Bibinje koja je prepoznala naš arheološki nalaz i moram naglasiti da nema ništa ljepše od toga kada se naš rad prepozna na lokalnoj razini, kratko je rekla te se zahvalila i proglasila izložbu otvorenom.

Atmosferu s otvorenja izložbe možete provjeriti u fotogaleriji ispod teksta, a samu izložbu posjetiti do kraja mjeseca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...