FOTOGALERIJA Europska noć istraživača na Sveučilištu u Zadru

Ovoga je petka, Sveučilište u Zadra domaćin „Europske noći istraživača“, koja se, osim u Zadru, održava i u Splitu, Puli, Rijeci i Dubrovniku, ali i u 25 zemalja diljem Europe.

Projekt Reconnecting Science with the Blue Society (Blue-connect 2.0) okuplja partnere iz pet obalnih gradova: Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Zaklada Sveučilišta u Rijeci.

Glavni je cilj projekta ponovno povezivanje znanosti s društvom približavanjem istraživanja i istraživača javnosti, jačanjem prepoznatljivosti znanosti u javnosti i istraživačkog obrazovanja te izgradnjom povjerenja i razumijevanja znanosti i njezinog utjecaja na plavo društvo u regiji. Posebni se fokus stavlja na djecu, mlade i sve one koji nemaju pristup znanosti i istraživanju te su stoga manje skloni bavljenju STEM područjima ili istraživačkim aktivnostima.

Na prostoru parka Citadela (Kapetanski) i Sveučilišta organizirano je čak 60 različitih aktivnosti poput eksperimenata, kreativnih radionica, izložbi, prezentacija, natjecanja kvizova, projekcija filmova, promatranja zvijezda, vožnji polupodmornicama i mnogih drugih. Također su organizirane brojne aktivnosti za djecu, pa tako smo ove večeri dobili i novog Superjunaka koji je pronašao sve čarobne ključeve i otključao vrata zdravog grada Zadra.

-Pokušavamo širokoj populaciji, od najmlađe do starije životne dobi, predstaviti rezultate istraživanja na popularan način, kako bismo osvijestili važnost znanosti i pobudili radoznalost koja je jedan od pokretača znanstvenih istraživanja. Ove godine poseban naglasak je na morima, oceanima i svim drugim oblicima voda, kao i na klimatskim promjenama koje su postale važna tema u medijima i javnim politikama.  Klima se uvijek mijenjala, ali mi smo danas svjesni turbulencija koje su ekstremne, pa o tome trebamo voditi računa i na njih upućivati mlađe naraštaje, rekao je rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić istaknuvši kako će posjetitelji imati prilike spoznati koliko je naš svijet čaroban te kako ne postoji podjela na čovjeka i prirodu, već da je on njezin dio.

Osim jučerašnjeg programa, u okviru projekta će se kontinuirano do kraja 2025. godine provoditi niz predavanja, izložbi, radionica i drugih aktivnosti kojima je cilj približiti znanost i istraživački rad mladima i široj javnosti.

Kroz program Istraživači i škole uz krilaticu ”Učimo kroz igru i dijalog” organizirat će se posjeti istraživača osnovnim i srednjim školama, uključujući one na otocima i u ruralnim područjima, kako bi kroz interaktivne eksperimente i radionice potakli znatiželju i interes učenika za znanstvene karijere. Također, učenici će imati priliku posjetiti znanstvene institucije i upoznati se s radom istraživača u partnerskim institucijama.

Atmosferu s ovogodišnje “Europske noći istraživača” provjerite u fotogaleriji ispod teksta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...