EPILOG PRORAČUNSKE SJEDNICE Dukić kapitulirao pred HDZ-om!

Onoga trenutka kada je nezavisnog vijećnika Enija Meštrovića nazvao prevarantom, poručujući mu “dosta je prevare”, bilo je jasno da se  Dukić – odmetnuo od HDZ-a.

Nazvati prevarantom čovjeka o čijem ti glasu ovisi proračun i uporno ga vrijeđati danima pred odlučujuću sjednicu, može samo politički neiskusna,  nezrela i osoba koja se odmetnula od stranke. A upravo to se HDZ-u dogodilo s Dukićem koji je u jednom trenutku shvatio da mu je ostatak mandata najbolje provesti u političkoj hladovini. A do nje može doći samo ukoliko se proračun ne izglasa i Gradsko vijeće raspusti te Vlada imenuje povjerenika.

No, HDZ je hitro reagirao. Dukić je morao potpisati najnoviji prijedlog proračuna i uvrstiti Meštrovićeve amandmane, makar za njih novac uzeo s pozicija dviju najosjetljivijih društvenih kategorija – djece i umirovljenika. Naime, što se je dogodilo?

Enija javno nazvao prevarantom

Danima uoči presudne sjednice Gradskog vijeća Dukić šiba uvrede po oporbi, najviše po Eniju. Dana 29. kolovoza javno ga naziva prevarantom i poručuje nešto što ga je zapravo raskrinkalo u njegovu nastojanju da proračun ne prođe, a on se odmara do kraja gradonačelničkog mandatu u svibnju iduće godine kada su redovni lokalni izbori.

Ružna riječ, ali nema blaže – Enio je prevarant! Jasno je rekao kako sam mu već nalazio izvore za njegove prijedloge. Točno! Samo u ovoj godini je dva puta tražio, dva puta dobio, i oba puta pobjegao. Dosta je prevare! – poručio mu je Dukić, uspoređujući njegov rad s konobom Žvelti brabor i tombolom.

Upravo ta rečenica “dosta je prevare” najbolje pokazuje u kojem je smjeru gradonačelnik htio odvesti gradski proračun, no Meštrović je bio mudriji od njega te sa svojim vijećnicima – unatoč žestokim uvredama – podigao ruku za proračun. No, poznavajući Dukićev politički habitus, Enio je prethodno  od njega tražio jamstvo kako će obećanja i ispuniti. Jer, ne zaboravimo, riječ je o dvije važne stvari – kupnji dvaju stanova za roditelje bolesne djece u Zagrebu i pomoć umirovljenicima:

Želim da kao čovjek kažete da ćete kupiti dva stana za smještaj roditelja bolesne djece u Zagrebu i isplatiti pomoć umirovljenicima. I dosad ste u proračun stavljali uređenje dvaju parkova, garaže na Bilom brigu, pa ništa nije napravljeno. Proglašavani smo prevarantima i smećem, nemam povjerenja u vas. Želim zato da kažete ovdje da ćete isplatiti taj novac, a ako to ne napravite, spasili ste svoju glavu na račun bolesne djece i siromašnih umirovljenika“, poručio je Meštrović Dukiću.

Pritisnut od strane HDZ-a, Dukić je na kraju prihvatio Enijeve amandmane, a riječ je o vrtoglavih 5,6 milijuna eura, kojih je – gle čuda – preko noći pronašao.

HDZ pokazao da je jači od Dukića

Dukić je, dakle, kapitulirao – pred vlastitom strankom! Izglasavanjem proračuna za ovu godinu HDZ je tako konačno pokazao da je jači od Dukića. Jer ne zaboravimo ovdje jednu važnu stvar – Dukić je već jednom morao kapitulirati pred vlastitom strankom kada mu je HDZ još u prosincu prošle godine naredio da se odrekne svojega prijatelja Marija Paleke kao direktora Turističke zajednice Grada Zadra. Naime, Dukić nije htio ni čuti da se Paleku  smijeni, no HDZ ga je na kraju prisilio, pa je Dukić svojemu prijatelju Paleki morao reći da podnese ostavku (jer to u javnosti bolje zvuči nego smjena).

Evo prošloga petka i definitivne kapitulacije pred HDZ-om, čime je ovaj proračun postao – pobjeda stranke, a poraz Dukića. Drugačije nije ni moglo biti. Zašto?

Naime, tu je još jedan dokaz o tome da gradonačelnika nije bilo puno briga hoće li se proračun usvojiti, odnosno da mu je najkomodnije bilo ne izglasovati ga. A evo i zašto.

Na izvanrednoj sjednici ovoga petka Dukić se vijećnicima ispričao zbog nedolaska na nastavak 29. sjednice proteklog četvrtka. A spriječen je bio, kako im je kazao, zbog virusa.

Preko noći ozdravio od virusa

Međutim, tako bolestan i nemoćan, gradonačelnik je jučer ujutro brodom otišao na – kupanje. Sa svojom se ekipom otisnuo na more, što kazuje da virusa nije niti bilo, ili da je Dukić – ozdravio preko noći.

No, što god da je bilo, prvi čovjek Grada ovakvim ponašanjem na kraju raskrinkava samog sebe. A poslije svega, opet mora odgovoriti na pitanje koje mu je postavio nezavisni Enio Meštrović nakon usvajanja proračuna:

Žao mi je što ovdje nema gradonačelnika, postavio bih mu pitanje, pa jednog dana će odgovoriti, nadam se što prije. Još uvijek nije završeno preoblikovanje Nogometnog kluba Zadar, a oni dobivaju 300.000 eura, s tim da smo spasili Grad da ona 2,5 milijuna kuna koje je dano HNK Zadar se spasi tako što smo privatizirali taj klub, u biti smo ga uzeli pod sebe, pod Grad Zadar. Mene zanima gdje je to stalo, što se s tim događa, volio bih čuti odgovor, bio je jasan Meštrović.

Od odmorenog i okupanog gradonačelnika stoga očekujemo da uskoro odgovori na vijećničko pitanje, a osobito je li ovih 300.000 eura koje je dao iseljenicima – namjenski potrošeno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...