EPILOG GRUPNOG SILOVANJA MALOLJETNICE Jedan osuđenik sutra ide u Remetinec, drugi je već tamo, a dvojica služe kaznu u Glini

Dok čitate ove retke jedan od osuđenika za grupno silovanje 16-godišnjakinje u okolici Zadra 2018. godine sprema se za – Remetinec. Kako saznajemo na Županijskom sudu u Zadru, sutra se tamo mora javiti na dijagnostiku, nakon čega će mu odrediti u kojoj će kaznionici služiti kaznu.

Naime, glasnogovornica Županijskog suda, ujedno sutkinja koja je vodila ovaj postupak, Sandra Radanović, danas nam kaže kako je prvooptuženi koji je dobio kaznu od sedam godina zatvora već na izdržavanju kazne u Glini, a drugookrivljeni koji je osuđen na 2,6 godine zatvora također je već u kaznionici Glina. Jedan je, pak, osuđenik u Centru za dijagnostiku u Remetincu i čeka odlazak na izdržavanje kazne, a četvrti se, dakle, sutra javlja na izdržavanje kazne.

Osim prvo i drugooptuženog, ostali iz ovog slučaja dobili su sljedeće kazne: trećeokrivljeni 3 godine uvjetno i četvrtookrivljeni jednu godinu. Dvojici maloljetnika izrečene su uvjetne kazne: petooptuženom maloljetnički zatvor uz tri godine pridržaja, a šestookrivljenom 100 sati dobrotvornog rada, uz obvezan psihosocijalni tretman. U postupku je osumnjičen još jedan mladić, no pretprošle je godine poginuo u prometnoj nesreći.

Zanimljivo je da je prvooptuženi čak dvije godine u zadarskom istražnom zatvoru čekao pravomoćnost presude s obzirom da mu je bila izrečena kazna zatvora veća od pet godina te je nakon izricanja presude morao odmah u pritvor. No, to je u početku izbjegao i tog 22. srpnja 2022. godin nakon izricanja presude nije odveden u pritvor budući da je neko vrijeme bio nedostupan pravosuđu nakon bijega u Austriju. Ostali osuđenici pravomoćnost presude čekali su na slobodi u mjestu u okolici Zadra. No, austrijska policija iste egodine 19. kolovoza pronašla ga je na jednoj adresi u Grazu i odmah ga izručila Hrvatskoj.

Naime, zadarska javnost bila je šokirana grupnim silovanjem maloljetnice 2018. u jednom mjestu kraj Zadra, za koje je bilo optuženo čak šestero mladića. Novinari koju su tada pratili suđenje slušali su mučne detalje ovog slučaja, pa je tako u obrazloženju presude navedeno kako je šestorka maloljetnicu zatvorila u apartmanu u kojemu su je prisilili na spolni odnošaj kojeg je prvookrivljeni snimio, zbog čega je osuđen i za dječju pornografiju. Navedeno je i da je 15-godišnjakinji rekao da želi da pati, završi na psihijatriji te da će je ubiti ako išta ikome kaže.

Sud je utvrdio i kako su je ucjenjivali tražeći da ih oralno zadovoljava te s tom su je namjerom odveli na plažu i u kafić gdje su je odveli u kut, dirajući je po intimnim dijelovima tijela, opet uz ucjenu snimke, nakon čega ih je morala oralno zadovoljavati, čime su nad njom počinili spolni odnošaj izjednačen sa spolnom radnjom, rečeno je u presudi. Djevojčica je plakala, no okrivljeni se na to nisu obazirali, iako su znali da je u posebno osjetljivom stanju zbog godina, ali i straha od objave snimke za koju su joj prijetili kako će je poslati njezinim roditeljima i prijateljima, navedeno je u obrazloženju presude Županijskog suda.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...