DUKIĆEVOM ODLUKOM Nadbiskupija od Grada dobila 123.000 eura

Iako je već kraj rujna, gradonačelnik Branko Dukić konačno je objavio svoje odluke za srpanj, a iz njih je vidljivo koliko je tko dobio novca iz tehničkog proračuna. Naime, unatoč blokadi proračuna, svi njegovi korisnici imaju pravo na sredstva Grada iz tzv. nužnog pogona, odnosno Odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka, a tu svakako spadaju i ustanove koje skrbe o nemoćnima i siromašnima, poput Caritasa.

Dukić je tako iz sredstava Grada Nadbiskupiji dao čak 123.000 eura, čime njihovo funkcioniranje u višemjesečnoj blokadi nije bilo ugroženo. A evo kako je Dukić obrazložio ovu odluku i raspodijelio sredstva:

Odobrava se financiranje pružanja usluga prehrane u Pučkoj kuhinji, kao i pružanje usluge smještaja u prihvatilištu za beskućnike koje provodi Caritas Zadarske nadbiskupije za prvih devet mjeseci 2024. godine. Sredstva iz točke 1. ovog Zaključka, terete Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2024. godine u ukupnom iznosu od 123.000,00 eura, navodi Dukić.

A evo kako su sredstva Carirasu Zadarske nadbiskupije raspodijeljena: Pučka kuhinja dobila je 75.000 eura, a Prihvatilište za beskućnike 48.000 eura. Sukladno odredbama ovog Zaključka, s Caritasom Zadarske nadbiskupije sklopit će se ugovor radi reguliranja međusobnih prava i obveze, navodi Dukić u ovoj odluci.

Kada je riječ o dodjeli sredstava Crkvi, dio javnosti smatra kako je to opravdano, ali ne na uštrb drugih, kao što nam je u svibnju izjavio predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić, nakon što je Grad Nadbiskupiji iz nužnih sredstava dao 166.000 eura:

Gradonačelnik je nužno financiranje shvatio kao očitovanje svoje volje čije aktivnsti želi, a čije ne želi financirati. Grad je 166.000 eura isplatio Zadarskoj nadbiskupiji, a istovremeno nisu isplaćena nikakva sredstva za kulturne potrebe Grada. Gradonačelnik nužnim financiranjem, a zahvaljujući resornim pročelnicima, pokazuje da grad ne treba i ne smije biti grad kulture, nego da treba biti grad u kojemu će HDZ kao stranka smaostalno upravljati, uz dodvoravanje drugoj snažnoj strukturi koja se naziva Katolička crkva, kazao je tada Vučetić, napominjući kako nema ništa protiv pomaganja Caritasu:

Dapače, podržavam karitativnu djelatnost Crkve, ali mi je potpuno nejasno zbog čega Dukić ne želi financirati kulturu Grada. Financiraju se crkvene i sportske potrebe, ali ne i one u kulturi. Kada je riječ o Katoličkoj crkvi, Dukić ne nastupa kao gradonačelnik i kao partner jer Crkva je u ososu prema Gradu najveća institucija civilnog života. Naprotiv, on prema Crkvi nastupa kao mladomisnik, kao prvopričesnik, odnosno kao biće koje vjeruje, a ne kao gradonačelnik koji vodi računa o gradskim sredstvima i politikama koje bi u Zadru trebale biti zastupane, upozorio je još tada predsjednik Gradskog vijeća.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...