DAN OPĆINE SUKOŠAN Martinac: ‘Provodimo niz projekata, razvijamo vodoopskrbni i gradimo kanalizacijski sustav, uređujemo obalu, uskoro ide i proširenje vrtića…’

Danas, 18. rujna, u Sukošanu je obilježen Dan općine Sukošan.

Proslava je započela svečano u 10 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na mjesnom groblju u Sukošanu, a zatim su predstavnici Općine položili vijenac na spomenik poginulim braniteljima ispred zgrade Općine Sukošan, nakon čega je u 11 sati uslijedila i Sveta misa u crkvi svetog Kasijana. U podne je održana svečana sjednica Općinskog vijeća u Domu mladeži, gdje su okupljeni- među kojima i Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH- čuli planove za budućnost i refleksiju na prošlogodišnje razdoblje u životu Sukošana.

Načelnik Općine Sukošan, Ante Martinac, u svom govoru osvrnuo se tom prilikom na uspjehe u prethodnoj godini i buduće projekte koji će unaprijediti kvalitetu života stanovnika.

Ono što je najbitnije i s čime se mi svi u lokalnim samoupravama borimo, to je učestali razvoj izgradnje komunalne infrastrukture, razvoj vodoopskrbnog sustava. Po tom pitanju smo ove godine napravili značajan pomak posebice za normalnu vodoopskrbu za naselje Sukošan, naglasio je načelnik i podsjetio kako je kroz suradnju s Vodovodom d.o.o. Zadar, izgrađen novi spoj na cjevovod, čime su osigurane dovoljne količine vode, što je posebno važno za turističko mjesto poput Sukošana. Također je naveo da su imali manjih problema s vodoopskrbom u naselju Debeljak, ali ubrzano rade na rješenju tih poteškoća.

Načelnik Martinac je nadalje najavio i početak radova na izgradnji kanalizacijskog sustava u Sukošanu, kazavši kako su napokon osigurani izvođači radova. Uz to, naveo je kako su izgrađeni sustavi za navodnjavanje nogometnih terena, ne samo u Sukošanu, nego i u mjestima Debeljak i Glavica.

Poseban naglasak, Martinac je stavio na poboljšanja uvjeta za najmlađe, istaknuvši kako općina ne zaostaje za standardima.

Po pitanju mališana tu možemo biti zadovoljni i reći da smo gotovo iznad svih standarda. Možemo ponosno reći da ne zaostajemo ni za kime, mogu uskoro najaviti proširenje dječjeg vrtića u Gorici. S tim dodatnim prostorom ćemo gotovo zadovoljiti sve naše potrebe, ali i ne samo naše potrebe, u suradnji s dječjim vrtićem nastojimo zadovoljiti i potrebe obitelji naših susjednih općina, istaknuo je Martinac.

U segmentu obalne infrastrukture, načelnik se zahvalio Ministrastvu na sredstvima za izgradnju obalne infrastrukture i najavio planove za budućnost.

U suradnji s našim Ministrastvom dobili smo jedan dio sredstava, na čemu zahvaljujem, izgradili smo gotovo 500 metara obale, a uskoro pripremamo i natječaj za izgradnju ostatka obale Male Makarske, najavio je načelnik Martinac.

Župan Božidar Longin osvrnuo se na izvanrednu turističku sezonu koja je obilježila ovu godinu…

Iza nas je jedna dobra turistička sezona. Brojke govore čak i izvanredna. Naravno, što uvijek želimo, povezivanje naših OPG-ova s našim iznajmljivačima. Primjećujem da je na prostoru općine Sukošan, u sva četiri naselja dobro, da se sve razvija u dobrom pravcu, da turizam seli u zaleđe sve više, pohvalno je kazao Longin te je istaknuo kako je općina Sukošan primjer uspješne harmonizacije turizma i lokalne infrastrukture, naglašava…

– Naravno, kad je područje općine Sukošan u pitanju onda moramo to istaknuti, da je rijetko gdje ovako kvalitetno rješeno lučko područje: šetnica, lučice i sve od prilazišta, to su kvalitetne stvari, istaknuo je župan.

Unatoč silnim pohvalama, Božidar Longin je izrazio zabrinutost zbog ovogodišnje demografije, kazavši kako je prošle godine rođeno 43 bebe, dok je ove godine rođeno samo 26 beba.

Kada govorimo o razvoju onda najprije moramo govoriti o najmlađima. Prošle godine su ovdje svjetlo dana ugledala 43 novorođenčeta, ove godine 26, do sada. Nismo zadovoljni s time, volio bih da taj broj bude višestruko veći, ukazao je na problem zadarski župan.

Svečana sjednica privela se kraju dodjelom zahvalnica zaslužnim mještanima.

Zahvalnice su uručene medicinskoj sestri iz ambulante u Sukošanu, koja je svojim predanim radom značajno doprinijela poboljšanju kvalitete života u općini, te dvojici mladih mještana. Jedan je nagrađen za volonterski rad i poticanje dobrovoljnog darivanja krvi, a drugi za očuvanje izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja i promociju mjesta Debeljak i cijele općine Sukošan.

Za kraj, župan Longin nije došao praznih ruku te je načelniku Martincu darovao 2500 kvadratnih metara zemljišta za- izgradnju reciklažnog dvorišta.

Dan općine Sukošan prošao je u osvrtanju na ovogodišnja postignuća i optimistične planove za budućnost ovog perspektivnog područja!

*****************************

ZAHVALNICE OPĆINE SUKOŠAN

Zahvalnice Općine dobili su Valentino Peljušić za očuvanje izvornih pasmina životinja i promociju mjesta Debeljak, predsjednik DDK Sukošan Šime Dijan za volonterski rad s darivateljima krvi te Marija Viduka, medicinska sestra s 40 godina staža u lokalnoj ambulanti zbog svog nesebičnog rada s pacijentima.

*******************************

U nastavku možete pogledati galeriju fotografija naše Linde Vidović, odmah ispod teksta:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...