BABLJE LJETO ILI – ZIMA Jučer plaža, kiša danas, sunce sutra, južina, bura, kaput, špalina… Evo prognoze za Zadar -idućih sedam dana!

Hoće li kiša? Hoće kiša! Neće kiša.

Ni čitanje karata, ni Tarot, ne bi nam u traganju odgovora imalo smisla.

Kratki rukav, dugi rukav, kupaće hlačice, zimska jakna, plaža, čaj, +27, +7…

I tako nas iz dana u dan u 2024. pratio, prati i ispraća – rujan.

U petak smo uživali u toplim sunčevim zrakama, na Boriku, Kolovarima, danas najvjerojatnije u- kišnim kapima. A sutra…

-Sa zapada u našu zemlju stiže jače naoblačenje s kišom, lokalno će biti i grmljavine i obilnih pljuskova. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Umjereno do jako jugo i jugozapadnjak u Dalmaciji će okretati na sjeverozapadnjak, a na sjevernom Jadranu će popodne zapuhati i ojačati bura. Najviša dnevna temperaturaod 18 do 23, na Jadranu od 22 do 26 °Celzija. Poslijepodne na kopnu osjetni pad temperature zraka- citiramo izvještaj DHMZ-a.

Promjenljivo i nestabilno vrijedi, a vidimo i samo, za Dalmaciju, Zadar. Kiša će već rano ujutro zahvatiti sjeverne krajeve, a popodne stići do juga. lokalno će biti obilna oborina i grmljavina. Umjereno do jako jugo na sjeveru će okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura zraka većinom između 21 i 26 Celzijevih stupnjeva. I onda nakon nebeskog ‘potopa’- u nedjelju vedrina i ‘caklina’.

Na Jadranu većinom sunčano, u unutrašnjosti još u noći i rano ujutro pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu, osobito na istoku Hrvatske, zatim razvedravanje sa zapada. U unutrašnjosti će puhati umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na moru jaka, na udare i olujna bura, a podno Velebita prijepodne s orkanskim udarima. Najniža temperatura zraka između 9 i 14, na Jadranu od 15 do 19 °C, najviša dnevna od 13 do 18, na obali i otocima između 20 i 25 °Celzija. Ako ste mislili da je ovaj tjedan bio svakakav po pitanju vremenskih prilika, tek sljedeći sprema -nova iznenađenja.

-Razdoblje između dviju ciklona donijelo nam je dosta ranojesenskog sunca, ali i natprosječnu toplinu koja granično ima obilježja vremena koje u puku nosi naziv “bablje ljeto”- napominju iz Crometea i Dalmacije Danas. Ciklona i frontalni sustav prijeći će naše područje, još u početku bit će u subotu pretežno vedro, no naoblačenje i kiša prvo će zahvatiti sjeverni Jadran. Fronta će brzo napredovati prema jugu pa će se prolazno jače naoblačiti, uz kišu, pljuskove i grmljavinu, u nekim područjima pasti će i preko 30 litara kiše po metru kvadratnome, drugdje će oborine biti vrlo oskudnih količina. Jugo će puhati još u početku, ali će ga tijekom dana zamijeniti vjetar zapadnih smjerova, navečer i bura -i tramontana. Bura će podno Velebita u noći na nedjelju biti olujna s orkanskim udarima. U početku će biti toplo, pa će u mnogim predjelima jutro biti najtopliji dio dana. Popodne i osobito navečer postupan pad temperatura.

U nedjelju – ponovimo- pretežno sunčano. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje je moguć i pokoji olujni udar. Od jutra osjetno hladnije, najviše dnevne temperature od 16°C ponegdje u Dalmatinskoj zagori do 23°C na jugu Dalmacije, kaže prognoza. U ponedjeljak i utorak bit će sunčano, bura će oslabiti i prestati. Jutra će biti vrlo hladna, u Dalmatinskoj zagori ponegdje oko 5 stupnjeva.

Danju većinom od 18 do 23°Celzija. Novo naoblačenje vjerojatno je krajem srijede što će biti uvod u kišan četvrtak i dio petka. Ojužit će i bit će malo toplije, osobito noćima.

-Najavljena promjena vremena sa zapada u obliku hladne fronte praćena grmljavinom, padom temperature zraka, udarima vjetra i pljuskovima kiše brzo se premješta prema istoku- najavljuje i Bojan Lipovšćak s N1.

Sutra u nedjelju na Jadranu pretežno vedro uz jaku mjestimice i olujnu buru, u unutrašnjosti oblačno uz povremene pljuskove kiše i slab do umjeren sjeverac. Jutarnje temperature u unutrašnjosti oko 10, na Jadranu 13 do 15C. Najviše dnevne u unutrašnjosti oko 16, na Jadranu do 20Celzija. U nastavku tjedna pod utjecajem povišenog tlaka zraka anticiklone na Jadranu bura, u unutrašnjosti sjeverac uz djelomice, a na Jadranu pretežno sunčano vrijeme, prognozira se postupan porast temperature zraka. Novi prodor nestabilnosti očekuje se krajem tjedna, a najavit će ga jugo na Jadranu i pad zračnog tlaka… (PL)

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...