ALARM SE AKTIVIRAO Upozorenje za Europu: Razorne poplave više nisu anomalija, nego budućnost…

Ogromne poplave koje su zahvatile dijelove Europe nisu anomalija, već norma budućnosti kontinenta, a članice Europske unije moraju postići „suradnju bez presedana” kako bi u budućnosti bile spremnije na takve katastrofe, rekao je u srijedu povjerenik Europske komisije za izvanredne situacije Janez Lenarčič.

Nakon rekordnih kiša koje su u dijelovima Europe u jednom danu pale u tri do četiri puta većoj količini od prosječne mjesečne količine, poplave su pogodile oko dva milijuna ljudi, a njih najmanje 16 izgubilo je živote u Austriji, Češkoj i Poljskoj, prenosi N1.

Stručnjaci upozoravaju da opasnost nije prošla. S druge strane Europe, u Portugalu, požari uništavaju tisuće hektara šuma, a živote je izgubilo najmanje sedmero ljudi.

“Ekstremi kojima smo nekad svjedočili jednom u životu sad se događaju gotovo svake godine”, rekao je Lenarčič u Europskom parlamentu u Strasbourgu, tijekom rasprave koja je ubačena u termin u kojem je mađarski premijer Viktor Orban trebao predstaviti predsjedanje njegove države EU-om, što je odgodio zbog poplava i u njegovoj zemlji.

Slovenski povjerenik rekao je da su posljedice klimatskih promjena postali svakodnevica stanovnika Europe, kontinenta koji se zagrijava brže od drugih, te da ovakve „tragedije nisu anomalija već norma naše zajedničke budućnosti”.

Lenarčič je rekao da EU već ima mehanizme za odgovore na takve situacije, poput Copernicusovog sustava ranog upozoravanja na poplave, koji je u proteklim danima poslao stotinu tisuća upozorenja, no da se razvijaju novi alati.

“Moramo postići suradnju bez presedana”…
„Moramo se ujediniti, postići suradnju bez presedana”, rekao je povjerenik iz Slovenije koja je prošle godine i sama doživjela razorne poplave koje su odnijele četiri života. Naglasio je da se protiv tih katastrofa države ne mogu boriti same te da se treba uspostaviti prekogranična otpornost i zajedničko upravljanje vodenim tokovima.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...