“AI SE EDUCIRAJ” Na Sveučilištu u Zadru održana edukacija o umjetnoj inteligenciji

Ovoga se popodneva u dvorani Sveučilišta u Zadru na Novom kampusu, održalo predavanje pod nazivom „AI se educiraj“ koju je organizirala Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI). Cilj je edukacije bio pružiti uvid u etičnu primjenu umjetne inteligencije, i to s posebnim fokusom na obrazovni sektor. Udruga je edukaciju provela u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva u tematskom području “Umjetna inteligencija i društveni razvoj”, a ovo je ujedno i njihova prva edukacija na području Dalmacije.

Ive Botunac, AI Research Scientist i doktorand informatike na Sveučilištu u Rijeci, specijaliziran za primjenu umjetne inteligencije u stvarnom svijetu, vodio je edukaciju na kojoj je predstavio ključne aspekte AI-a i njegove primjene u obrazovanju.

-Jednako kao što vi možete zaključiti je li vani dan i noć, to može zaključiti i računalo. Ako ono može pronaći nekakve obrasce i temeljem njih donijeti zaključak, to smatramo vrstom inteligencije. Računala još uvijek nisu uspjela naučiti sposobnost snalaženja u novim situacijama, ali to je neki cilj, istaknuo je Botunac.

Sama umjetna inteligencija u principu je množenje velikog broja matrica, odnosno velikih skupova brojeva koji se puno puta množe i daju nam nekakav konačni rezultat.

-Kod velikih jezičnih modela imamo npr. deset milijardi parametara te još barem deset puta više operacija koje se događaju u tim parametrima. Možete zamisliti koja je to količina operacija množenja koje računalo mora napraviti da bi dobilo izlazni podatak. Zato mi kažemo da je umjetna inteligencija množenje velikog broja matrica, sposobnost računala da razumije podatke koje smo mu dali i na temelju njih donese zaključak.

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) okuplja stručnjake i entuzijaste poput umjetnika, doktora, profesora, pjesnika, pisaca i svih ostalih pojedinaca, ali i velikih korporacija i malih startupova koji vjeruju da AI donosi nove mogućnosti. Cilj djelovanja udruge je promicanje pozitivnih promjena kroz AI, kao i demistifikacija samog pojma umjetne inteligencije i približavanje istoga društvu i zajednici. Njihova je misija učiniti Hrvatsku vodećim središtem za inovacije umjetne inteligencije kroz suradnju i kreativnost.

Djelovanje udruge odlikuje se brojim edukacijama, među kojima se ističe projekt Heroes u sklopu kojeg obilaze srednje škole kako bi učenicima približili AI, tečaj Elements of AI, kao i Digital Master tečaj za mala i srednja poduzeća. Uz edukacije, udruga se ponosi i svojom zajednicom inovatora, mislioca i kreatora, koji kroz konferencije, ekskluzivne CroAI Partyje, mjesečna okupljanja i specijalizirane mikrozajednice, svoje maštovite ideje imaju prilike pretvoriti u realnost.

“Što je umjetna inteligencija?”, “Kako ju primijeniti u obrazovanju?”, “Koje su njezine prednosti, ali i izazovi?” i “Koliko je umjetna inteligencija zapravo etična?”, samo su neka od pitanja koja su kroz ovu edukaciju odgovorena. Botunac je govorio i o povijesnom razvoju AI, koji započinje Alanom Turingom i testom u kojem se pokušava odrediti ima li neki robotski sustav inteligenciju, a ponekad se i danas primjenjuje. Nazočni su također i dobili popis popis preporučenih AI alata koji se mogu koristiti u obrazovnim, kulturnim, poslovnim i drugim okruženjima.

Puna dvorana upravo je dokaz da se profesori, učitelji i akademsko osoblje ne boji noviteta te da su voljni učiti i ono naučeno primijeniti u svome radu, kako bi svojim učenicima mogli pružiti što bolji, lakši i efektivniji rad u učionicama, ali i van njih.

Atmosferu s edukacije možete provjeriti u fotogaleriji ispod teksta, a rad udruge pratiti na njihovim web stranicama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...