AFERA VIŠNJIK OTKRIVA Gradonačelnik Branko Dukić odmetnuo se od HDZ-a!

Ne pamti se da su Zadrani bili ovako složni kao što su posljednjih dana otkako se pročula vijest da će Grad Zadar terene Višnjika ustupiti Hrvatskom nogometnom klubu Zadar!

Naime, politika je ono što ljude oduvijek dijeli na “njihove” i “naše”, no od ratnih 90-tih godina Zadrani nisu bili ovako ujedinjeni u jednom – Višnjik mora ostati građanima!

Dapače, nakon velikog političkog problema oko proračuna, ovo je jedina tema oko koje se slažu i oporbeni političari. Ništa čudno s obzirom da svi vide što se događa na Športskom centru Višnjik te da najnovije opremanje terena vodi do onoga na što je naš portal već upozorio, a građani alarmiraju već danima – licenciranje Višnjika za HNK Zadar!

HDZ je uvijek sve rješavao na sjednicama

Naime, što se ovdje događa? U 30 godina vladavine HDZ-a u Zadru najvažnija politička pitanja uvijek su se rješavala na zatvorenim sastancima stranke, međutim, ovo što radi Branko Dukić prvi je put u povijesti HDZ-a da zadarski gradonačelnik nešto rješava bez stranke, odnosno da radi za svoje prijatelje i iseljenike. A sudeći prema informacijama iz HDZ-a – radi to bez odobrenja stranke.

To praktički znači da se gradonačelnik odmetnuo od HDZ-a i da im radi katastrofalnu štetu. A ono što je u ovakvoj situaciji najgore za stranku je činjenica da niti jedan kandidat za budućeg gradonačelnika neće uspjeti tu štetu popraviti.

Naime, stvar je ovdje jasna – po zakonu o licenciranju ŠC Višnjik mora dati koncesiju na minimalno godinu dana, što u praksi znači da kada HNK Zadar dobije ugovor na korištenje terena godinu dana, niti jedan klub u tom razdoblju ne može ga dobiti!

Erlić: Grad i Višnjik trebaju dati objašnjenje

Podsjetimo i Šime Erlić, na pitanje što kao predsjednik zadarskog HDZ-a kaže o najnovijoj situaciji u kojoj bi se tereni financirani novcem zadarskih poreznih obveznika ustupili iseljeniku koji u njih nije niti investirao, znakovito nam je rekao da odgovor na to trebaju dati – ŠC Višnjik i Grad Zadar.

Kao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, nemam nikakvu informaciju od nadležnih institucija, niti od Grada Zadra, niti od Višnjika da će se tamo raditi bilo što za HNK Zadar ili bilo koji drugi klub. Ono što znam je da se u Višnjik stalno ulaže i da je ono što se da tamo radi i što je bilo javno komunicirano, da se stavljaju sjedalice i nadstrešnica te da je to za sve klubove. I sam tamo vodim svoju djecu jer tamo treniraju i igraju se te mislim da nema ničeg lošeg u tome da se na tom dijelu napravi nadstrešnica, ako je to za sve klubove. Međutim, politika koju je HDZ vodio prema Višnjiku, kao i svi gradonačelnici dosad, je da je Višnjik otvoren, besplatan i javan za sve sportske klubove. Tako će ostati i to je i dalje naša politika. A ako se tamo još nešto drugo radi ili planira, onda to trebaju objasniti ŠC Višnjik i Grad Zadar ako postoji takva kombinacija, kazao nam je Erlić.

Što, pak, na sve ovo kaže oporba? Predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić, ističe kako je i sam čuo zgražanje ljudi koji ne mogu vjerovati da će se prostor namijenjen građanima i klubovima voljom gradonačelnika i bez odobrenja Gradskog vijeća dati HNK Zadar:

Vučetić: Višnjik postaje Dukićeva spomenička baština

Ovo mogu komentirati i kao građanin koji je jutros za vrijeme jutarnje kave u kafiću slušao zgražanje zbog uzurpacije prostora kojeg koriste građani Zadra, počev od djece do rekreativaca, zbog toga što je opet Dukićevom voljom – a bez suglasnosti Gradskog vijeća i ne znam kakvim sredstvima financiranja s obzirom da to Gradsko vijeće nije odobrilo – Dukić odlučio ostvariti prednost Hrvatskom nogometnom klubu Zadar. To je nešto što se, čisto s ljudske i građanske razine, nije smjelo događati bez da se komunicira s građanima i da se slušaju i potrebe i želje građana, a onda o tome i raspravi na Gradskom vijeću, ističe Vučetić te dodaje:

Neovisno o ovom pravnom uporištu, oni koji vode računa o dobrobiti grada Zadra, trebali bi shvatiti da je po pitanju Višnjika riječ o nečemu što je s pozicije ljudskih prava funkcioniralo kao prostor otvoren prema svim građanima Zadra, a sada se polako događa da taj prostor prestaje imati tu svrhu i postaje spomenička baština Dukićevih želja, namjera i volje da Zadar prilagodi potrebama onih koje on smatra važnijih i od samih Zadrana, jasan je predsjednik Gradskog vijeća.

Radeta: HNK Zadar nema što tražiti na Višnjiku!

Čelnik zadarskog SDP-a, Daniel Radeta, također poručuje kako gradski vijećnici nikad ne bi podržali ustupanje terena Hrvatskom nogometnom klubu Zadar te  upozorava kako to ne može proći mimo odluke Gradskog vijeća:

S obzirom da je Višnjik gradsko poduzeće, on mora biti javan i dostupan svima. Tema HNK Zadar riješena je davno prije sporazumom o preuzimanju i privatizaciji Kluba u kojoj on nije dobio dozvolu za korištenje Višnjika, već je ugovorom definirano da će Klub ligu igrati na igralištu na Stanovima. Stoga mi gradski vijećnici nikad tako nešto ne bi podržali. Višnjik mora ostati dostupan i javan svim sportskim klubovima, a HNK Zadar tamo jednostavno nema što tražiti! – poručuje Radeta.

Meštrović: Protivno zakonu HNK je od Dukića dobio 2,5 milijuna kuna

Za komentar najnovijeg razvoja situacije na Športskom centru Višnjik i informacije da Grad traži licencu za HNK Zadar pitali smo i nezavisnog Enija Meštrovića. On, pak, podsjeća na sav onaj silni novac što ga je Klub dobio od Grada i gradonačelnika Dukića:

HNK Zadar još uvijek nije preoblikovan kako je najavljivano. Tko zna hoće li ikako i uopće? Ipak to nije prepreka da dobija 300.000 eura već drugu godinu zaredom plus 2,5 milijuna kuna što su dobili od gradonačelnika Dukića protivno zakonu, a minimalno tri su godine postojanja za potporu grada Zadra. I dalje se ide protiv svih i protiv malih klubova. Može se. Za sve je kriva oporba i nedonešeni proračun. Poslije nas ovaj će grad prodisati. U to ime živjeli! – poručuje Meštrović.

Kako vidimo i iz izjava oporbenih vijećnika, zadarska društvena, sportska i politička javnost nepodijeljena je kada je u pitanju ustupanje terena za HNK Zadar, ali ono što je za HDZ u ovom trenutku još gore – nepodijeljeni su i oko rada gradonačelnika Branka Dukića kojega smatraju glavnim krivcem za ovakvu situaciju!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...