ZDRAVLJE U MASLINAMA Otkrijte kako redovita konzumacija smanjuje upale i štiti vaše srce

Sigurno ste čuli za brojne zdravstvene dobrobiti povezane s mediteranskom prehranom. Dokazano pomaže u smanjenju upale u tijelu, poboljšava kognitivne funkcije i štiti zdravlje srca. Ta se dijeta sastoji od raznih vrsta namirnica, a jedna od najpoznatijih su masline, prenosi N1.

Evo još nekoliko dobrobiti redovite konzumacije maslina za koje možda niste čuli.

1. Daju dobre masti

Masline se velikim dijelom sastoje od zdravih masnoća i sadrže visoku razinu oleinske kiseline, koja čini 74 posto ukupne masnoće u maslinama. Oleinska kiselina je mononezasićena mast za koju se zna da smanjuje upalu u tijelu. Veći unos takvih zdravih masnoća, poput mononezasićenih i polinezasićenih, osobito ako one zamjenjuju nepoželjne masnoće poput zasićenih masnoća, može značajno poboljšati vaše cjelokupno zdravlje.

2. Mogu poboljšati funkcije mozga

Jedna od glavnih prednosti većeg unosa zdravih masnih kiselina u prehrani je to što poboljšavaju zdravlje i rad mozga. Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju puno mononezasićenih masti često imaju više razine neurotransmitera acetilkolina, koji je potreban za funkcije kao što su pamćenje i učenje.

3. Daju pristojnu dozu vlakana

Masline i maslinovo ulje dijele mnoge iste zdravstvene prednosti, ali jedna od specifičnih prednosti jedenja cijelih maslina je to što sadrže dijetalna vlakna. 80 grama konzerviranih maslina sadrži oko 3,2 grama vlakana, što je dosta za tako mali zalogaj. Dovoljna količina vlakana u prehrani neophodna je za očuvanje zdravlja srca, zdrave razine kolesterola, dobre probave, a masline mogu biti velika pomoć u postizanju tih ciljeva.

4. Poboljšavaju zdravlje srca

Masline su jedna od najzdravijih namirnica za srce zbog visoke razine mononezasićenih masti. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Lipids in Health and Disease, mononezasićene masti pomažu smanjiti rizik od smrti, rizik od moždanog udara. Također mogu pomoći u snižavanju razine lošeg kolesterola (LDL) i povećanju razine dobrog kolesterola (HDL), što pomaže u održavanju zdravog srca, piše krstarica.com.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...