ZA VIKEND Sajam „Luka i igara“ na vidikovcu Kamenjak

Sajam „Luka i igara“ nezaobilazna je ljetna manifestacija u Parku prirode Vransko jezero, a već 11. godinu zaredom održava se na vidikovcu Kamenjak, atraktivnoj turističkoj destinaciji s nezaboravnim pogledom na Vransko jezero i morski arhipelag.

Sajam će se održati 31.08. i 01.09. 2024. s početkom u 15 sati, a posjetitelje očekuje bogat program koji uključuje puno pjesama, plesa, degustacija autohtonih specijaliteta, raznih radionica, tradicijskih igara i naravno domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova.

S ciljem osnaživanja i promoviranja lokalnih poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda, promoviranja kulturne baštine područja i tradicionalnog načina života te promocije i plasiranja autohtonih proizvoda domaćim i stranim posjetiteljima, na Sajmu „Luka i igara“ sudjelovat će više od 30 izlagača iz svih mjesta koja okružuju Park prirode Vransko jezero. Posjetitelji će tako moći degustirati i kupiti gotovo sve delicije za popuniti zalihe za zdravu jesen i zimu – od meda, maslinovog ulja, sira, pancete, pekmeza, slanih inćuna, suhih smokava i smokvenjaka, voća i povrća, suhih grahorica, rešti luka i kapule pa sve do prirodne kozmetike i ručno rađenog nakita. Tradicijske pjesme, plesove, nošnje i običaje predstavit će KUD Sv. Ante – Drage, KUD Vukšić i djeca iz Udruge za očuvanje tradicijske kulture i običaja “Lički divani”, za pripremu i pečenje prisnaca ispod peke pobrinut će se nenadmašni majstori iz Zavičajnog kluba Janko Mitrović iz Zelengrada koji će voditi i tradicijske igre (alka u karioli, utrka s jajima u žlici…), dok će Vitezovi Vranski u više kratkih prikaza predočiti dio povijesne baštine lokalnog stanovništva. Kao glavni dio zabavnog programa u subotu će nastupit će Grupa Fumada, a u nedjelju Muška pjevačka skupina Zavičaj.

Za ljubitelje kreativnog izražavanja, u sklopu Sajma održat će se jedinstvena Play with clay radionica „Stvarajmo s glinom: Kreativna radionica u parku prirode“ gdje će posjetitelji imati priliku oblikovati vlastite uporabne i ukrasne predmete od crvene gline tehnikom izrade predmeta iz ruke. Mlađi uzrast zabavit će se na radionici povodom Međunarodne noći šišmiša na kojoj će saznati puno zanimljivosti o tajanstvenom životu jedinih letećih sisavaca te će izrađivati različite šišmiš maske i figure.

Najfinije plate s raznolikim domaćim suhomesnatim proizvodima, sirom, maslinama i kruhom ispod peke, uz čašu domaćeg vina, ponudit će Konoba Kamenjak.

Sajam se održava kao manifestacija bez plastike, stoga ne zaboravite ponijeti svoju platnenu vrećicu!

Uz Javnu ustanovu Park prirode Vransko jezero koja je organizator manifestacije, potporu događanju pruža TZ Zadarske županije, Zadarska županija, TZ Ravni kotari te Konoba Kamenjak.

Program Sajma „Luka i igara“:

SUBOTA, 31.08.2024.

15-21 h Sajam lokalnih proizvoda

15-19 h Vitezovi Vranski

16-18 h radionica „Stvarajmo s glinom: Kreativna radionica u parku prirode“

16:30 h nastup KUD Vukšić

17:00 h predstava „Čijalo“, Udruga „Lički divani“

18:30 h koncert Grupa Fumada

NEDJELJA, 01.09.2024.

15-21 h Sajam lokalnih proizvoda

15-19 h Vitezovi Vranski

16-19 h besplatna degustacija prisnaca, ZK Janko Mitrović – Zelengrad

16-18 h radionica za djecu „Noć šišmiša“

16:30 h nastup KUD Sv. Ante – Drage

17:30 h nastup MPS Zavičaj

19:00 h tradicijske igre

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...