VREMENSKA PROGNOZA Na moru i dalje traje toplinski val

Već jutros u 7 u Dubrovniku je bilo preko 31 stupanj. Tijekom dana očekuje se i preko 35. Prema podacima DHMZ-a, za cijelu obalu na snazi je narančasto upozorenje Meteoalarma zbog toplinskih valova. Sutra će na snazi biti žuto upozorenje, a od srijede neće više biti opasnosti od toplinskog vala.

Prognoza za danas

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), danas nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, dok će u unutrašnjosti povremeno biti umjerene naoblake. Tijekom popodneva lokalno se očekuje jači razvoj oblaka, što bi moglo dovesti do pljuskova praćenih grmljavinom, osobito u unutrašnjosti Dalmacije i Slavoniji, a navečer je takva pojava moguća i na zapadu zemlje.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će prevladavati umjerena i jaka bura, koja će podno Velebita povremeno imati olujne udare, dok će prema jugu u drugom dijelu dana bura prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se većinom između 30 i 35 °C, dok će u gorskim krajevima biti malo niža.

Detaljna prognoza za danas

Istočna Hrvatska

Većinom sunčano i vruće, povremeno s umjerenom naoblakom no uglavnom suho. Vjetar uglavnom slab, povremeno umjeren sjeverni. Najniža jutarnja temperatura oko 20 °C, najviša dnevna između 29 i 34 °C.

Središnja Hrvatska

Većinom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom i malo manje vruće. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža temperatura od 18 do 22, a najviša dnevna osjetno niža nego proteklih dana, od 28 do 31 °C.

Gorski kotar i Lika

Djelomice ili pretežno sunčano, osobito popodne u Lici s više oblaka moguć je poneki pljusak s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura između 15 i 18, a danju manje vruće s najvišom temperaturom od 25 do 29 °C.

Istra

Pretežno ili djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku a u noći oblačnije. Puhat će umjerena do jaka bura koja će poslijepodne malo oslabjeti a navečer ponovo ojačati. More će biti malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 23 do 27 °C, u unutrašnjosti Istre od 18 do 22 °C, a najviša dnevna od 30 do 33 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano, na zapadnoj obali Istre prolazno s umjerenom naoblakom. U prvom dijelu dana puhat će umjerena bura, osobito pod Velebitom moguće na udare i olujna, sredinom dana prolazno će malo oslabjeti pa navečer opet pojačati. Najniža jutarnja temperatura u unutrašnjosti Istre oko 19, drugdje od 22 do 26 °C. Najviša dnevna između 32 i 34 °C.

Dalmacija

Većinom sunčano, u unutrašnjosti poslijepodne uz lokalno jači dnevni razvoj oblaka moguć je i poneki pljusak. Vjetar slab do umjeren, na jugu većinom zapadni i jugozapadni, na sjevernom i srednjem dijelu danju sjeverozapadni, a ujutro i opet navečer umjerena bura koja bi na u noći na utorak mogla zapuhati i na krajnjem jugu. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti oko 20, duž obale i na otocima između 23 i 27 °C. Najviša dnevna od 33 do 37 °C.

Sutra koji stupanj hladnije

Što se tiče sutrašnjeg dana, očekuje se djelomice sunčano, ali ne sasvim stabilno vrijeme. U noći i rano ujutro uz povremeno više oblaka mjestimična kiša moguća je uglavnom u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, dok su popodnevni pljuskovi mogući i u drugim krajevima.

Na obali se očekuje uglavnom suho vrijeme. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverozapadni i sjeveroistočni, dok će na Jadranu puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima podno Velebita. U drugom dijelu dana bura će slabiti i prema jugu prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najniže jutarnje temperature kretat će se između 17 i 22 °C, na moru od 23 do 28 °C, dok će najviša dnevna temperatura biti između 28 i 33 °C, prenosi Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...