VIDEO! OTVORENE PRIJAVE ZA KREATIVNE RADIONICE Starta 6. izdanje Zadar Organ Festivala!

Kroz nekoliko dana Zadar Organ Festival obilježit će početak svojeg šestog izdanja.

Radi se o jedinstvenom međunarodnom festivalu orguljaške glazbe koji slavi zvuk orgulja u svim njegovim brojnim ulogama i bojama.

Ono što ovaj festival izdvaja među ostalim orguljaškim festivalima je interdisciplinarni karakter kojim se aktivno ruše stereotipi o ovom instrumentu, proširuje percepcija o njegovim izražajnim mogućnostima, a kao rezultat imamo stalno rastući broj ljubitelja orgulja među publikom svih generacija.

Pored niza koncerata i događanja koja su rezervirana za rujan, uvod u izvedbeni dio čine već tradicionalne Kreativne radionice za djecu i mlade. Budući da je ZOF temeljen na interdisciplinarnom pristupu, taj se princip reflektira i na programe za djecu i mlade. Konkretno, riječ je o programima na kojem djeca i mladi mogu istraživati svoju kreativnost putem glazbe, likovnosti i glume. Međutim, u središtu svih aktivnosti su orgulje i njihova inspirativna veza s drugačijim umjetničkim izražajima.

Glazbeni dio programa uključuje individualne satove sviranja orgulja i komorne glazbe, prvenstveno namijenjene učenicima glazbenih škola ili studentima akademija, no dobrodošli su i početnici. Budući da su satovi individualni, prilagođeni su svakom polazniku, uzimajući u obzir glazbeno predznanje i sposobnost snalaženja na instrumentu. Osim onih koji već sviraju instrument s tipkama, dobrodošli su i drugi instrumentalisti koji će imati priliku zasvirati uz orgulje i otkriti čari komornog muziciranja.

S obzirom na to da u osnovnim glazbenim školama u Hrvatskoj još uvijek nema formalnog programa za učenje sviranja orgulja – a i u srednjima je rijetkost – ove radionice pružaju vrijednu priliku djeci i mladima da se upoznaju s ovim posebnim instrumentom. Uz individualne satove, polaznici će se i kroz grupni rad upoznati s dijelovima orgulja kroz gradnju malih mehaničkih orgulja.

Upravo taj direktan kontakt i proces gradnje orgulja inspirirat će i procese likovnih radionica na kojima će se polaznici moći upoznati s različitim tehnikama i likovnim medijima. Ti će se satovi odvijati u grupama podijeljenim po dobnim skupinama, a sličan pristup imat će i mala škola glume u kojoj će polaznici otkriti svijet kazališta koji je pun iznenađenja i uzbuđenja, oživiti svoju stvaralačku maštu i osloboditi junaka ili junakinju u sebi.

Glazbene radionice i ove će godine voditi osnivačica i voditeljica Zadar Organ Festivala, orguljašica i muzikologinja Tea Kulaš, kao i slovenska orguljašica Tjaša Drovenik Adamec. Likovnu radionicu vodit će zadarska slikarica Mirta Boban, dok će malu školu glume voditi naša poznata umjetnica Sanja Grgina. Sve radionice će se održavati u Glazbenoj školi Blagoje Bersa Zadar.

Prijava na radionice je moguća putem službene web-stranice Zadar Organ Festivala do nedjelje, 18. kolovoza (https://www.zadarorganfestival.com/kreativne-radionice-2024). Sve radionice započinju 20. kolovoza i završavaju zajedničkom prezentacijom 25. kolovoza. Dodatne informacije moguće je pronaći na web-stranici i društvenim mrežama Zadar Organ Festivala.

Zbog velikog interesa, broj sudionika je i ove godine ograničen. Sve radionice su besplatne za polaznike kako bi sudjelovanje bilo omogućeno svima, bez obzira na ekonomske mogućnosti obitelji…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...