Večeras na 2. Zadarskom festivalu monodrame odlična predstava Zagrebačkog kazališta mladih

Nakon jučerašnje izuzetno zanimljive monodrame “Goya” Miroslava Krleže u nadahnutoj izvedbi, režiji i produkciji “barda monodrame” Zijaha  A. Sokolovića, večeras od 21 sat u Kazalištu lutaka Zadar pogledajte predstavu “Final act / Posljednji čin” Lucije Barišić, koja je napisala, režirala i koja izvodi navedenu monodramu u pratnji dvojice glazbenika: Luke Žužića i Tomija Novaka.

Predstava “Final act / Posljednji čin” monodrama je glumice i autorice Lucije Barišić koja iz perspektive smrti kao zadnjeg, finalnog čina, produbljuje i propitkuje sve tanke i fine niti života koje joj prethode. Predstava se bavi intimnom pripovijesti o činju umiranja, no također, na lucidan, humorističan, otvoren i poetičan način otvara mnoga pitanja koja se postavljaju u aspektu društva i kolektivnog straha od smrti, i na koja u svakodnevici u suočavanju s činom smrti, izbjegavamo odgovoriti: Što je život iz perspektive smrti? Zašto za života ljudi grade visoke ograde i male stolove oko kojih se okupljaju?

Lucija Barišić pred publikom otvara i mapira karte sjećanja, mjesta odgađanja i čekanja završnog čina. Snažno suprostavljajući život i smrt, realitet i imaginaciju, ponudila je kazališnu predstavu i koncert kojima se slavi život. “Predstava Final act / Posljednji čin je tako pravi rollercoaster (ili u prijevodu, prikladno, „vlak smrti“) emocija, iz publike se zvuci smijeha izmjenjuju sa šmrcanjem i šuškanjem rupčića. Ta se izmjena komičnog i tragičnog tona odvija u gotovo prirodnom ritmu, zbog čega jedan sat proleti kao vjetar, baš kao i samo vrijeme prema riječima glumice.” napisala je Nora Čulić Matošić za “Vijenac”.

2. Zadarski festival monodrame posvećen je cijenjenom zadarskom glumcu i lutkaru Zlatku Košti (1951.-2021.) Svi posjetitelji 2. Zadarskog festivala monodrame imaju priliku sudjelovati u izboru nagrade za najbolju monodramu prema ocjeni publike. Poslije svake predstave, posjetitelji ocjenom od 1 (najniža) do 5 (najviša) ocjenjuju odgledanu monodramu i na taj način svojim glasom pridonose konačnom izboru nagrade publike za najbolju monodramu.

Cijena ulaznica za preostale pojedinačne predstave je od 10,00  € do 12,00  €, a za komplet od deset predstava je 70,00  €. Ulaznice se kupuju i preuzimaju na blagajni Kazališta lutaka Zadar, Sokolska 1, Zadar svakog dana od 20 sati do početka predstave u 21 sat. Ulaznice je moguće rezervirati na e-mail: [email protected] i [email protected] najkasnije tri sata prije izvedbe svake predstave. Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti i kupiti najkasnije pola sata prije početka predstave na blagajni Kazališta lutaka Zadar. Rezervirane ulaznice koje nisu podignute na vrijeme bit će puštene u slobodnu prodaju.

Generalni pokrovitelj 2. Zadarskog festivala monodrame su: Grad Zadar, Ministarstvo kulture i medija RH te Zadarska županija, a pokrovitelj festivala je HNK Zadar.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...