VATROGASCI DOBILI POVIŠICE Delija: Za ovo smo se borili četiri godine!

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je objavio odluku o povećanju plaća vatrogascima. U sindikatu Javne vatrogasne postrojbe ovu su vijest dočekali s oduševljenjem jer su konačno postigli ono za što se već godinama bore.

Sindikalni povjerenik Edi Delija kaže kako na ovu odluku čekaju već četiri godine otkako je na snagu stupio Zakon o vatrogastvu:

Zadovoljni smo jer je naš prosvjed dao rezultata. Zahvalni smo Koordinaciji udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske na uloženom trudu jer smo se konačno  izborili za ravnopravan status profesionalnih vatrogasaca, kazao nam je Delija odmah nakon primitka ove vijesti.

Na pitanje kolika je prosječna plaća vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Zadar, odgovara kako ona ovisi o radnom mjestu te dodacima za rad u noćnim smjenama, vikendom i blagdanima:

Prosjek je između 1.400 i 1.500 eura. Pravilnik će nam donijeti povećanje, a da bismo vidjeli koliko, moramo napraviti izračun. Zadarski vatrogasci prije godinu dana uspjeli su dogovoriti zasta veliko povećanje plaća i njima smo zadovoljni, a odluka Vlade o povišicama donijet će nam dodatno povećanje i sigurnost. Sada nam predstoji organizirati sastanak sa zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe i Gradom Zadrom, pojašnjava Delija.

Naime, vatrogasci iz čitave Hrvatske 3. svibnja na Markovom trgu u Zagrebu održali su prosvjed zbog dugogodišnje nebrige i nerješavanja radnopravnog statusa vatrogasaca te nepoštivanje odredbi Zakona o vatrogastvu od strane Hrvatske vatrogasne zajednice i Vlade RH.

Na prosvjedu su bili i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zadar koj su, kako nam je tada kazao njihov sindikalni povjerenik Edi Delija, bili jako zadovoljni odazivom i ostvarenim ciljem prosvjeda:

Poslali smo jasnu poruku svima odgovornima za našu situaciju i nastavljamo dalje. Bilo koja vlada da se formira prva točka dnevnog reda neka im bude rješavanje našeg problema, a ako se ogluše kao što su se dosad oglušivali, doći ćemo opet na Marov trg, ne jednom, nego više puta, sve dok ne riješimo svoje probleme. Ne odustajemo, ovoga puta idemo do kraja jer voda nam je došla do grla, poručio je tada sindikalni povjerenik.

Njihovi su se zahtjevi konačno riješili, a vijest nije mogla doći u bolje vrijeme nego ovih dana kada im treba sva snaga za rješavanje požara koji se javljaju posljednjih dana po Zadarskoj županiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...