UDRUGA UNA SRB Javni demanti: Stop devastaciji Une, istina koju neka nadležna tijela ignoriraju…

Udruga Una Srb izašla je danas s – kako navodi-. Javnim demantijem: Stop devastaciji Une, istinom koju ignoriraju neka nadkežna tijela…
“Aktualna situacija oko izgradnje mini hidroelektrane “Una-mlin” blizu izvora rijeke Une duboko nas zabrinjava. Jučer je Ministarstvo graditeljstva objavilo da ne može poništiti pravomoćne dozvole za izgradnju ove hidroelektrane, osim ako se u kaznenom postupku ne utvrdi da su te dozvole izdane kao posljedica kaznenog djela. Ova izjava dolazi nakon nedavnih prosvjeda protiv izgradnje hidroelektrane, koja predstavlja ozbiljnu prijetnju za jedno od najvrednijih prirodnih područja u Hrvatskoj.
Podsjećamo javnost da je lokacija predviđene mini hidroelektrane na rijeci Uni zaštićena u okviru ekološke mreže Natura 2000. Ova mreža zaštićenih područja prirode osnovana je kako bi očuvala najugroženije vrste i staništa Europe, uključujući Hrvatsku. Prema Zakonu o zaštiti prirode, prije podnošenja zahtjeva za izdavanje bilo kakvih dozvola, potrebno je provesti postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, što ovdje nije učinjeno. Državni inspektorat je već utvrdio povrede propisa, zbog čega je podnesena kaznena prijava protiv odgovorne osobe.
Šokantno je da projekt koji ima tako ozbiljne posljedice za okoliš nije prošao potrebne procjene utjecaja na okoliš! U dokumentaciji koja je korištena za dobivanje građevinske dozvole ne postoje nikakvi uvjeti za zaštitu okoliša – nema plana za otpadne vode, nema zaštite od buke, nema analize utjecaja na ekološku mrežu, niti procjene utjecaja na stanje vodnog tijela. Sve to upućuje na činjenicu da je cijeli proces vođen s ozbiljnim propustima i zlouporabom položaja.
Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine tvrdilo je da nema mogućnosti poništavanja izdanih dozvola zbog proceduralnih razloga. Iako nisu donijeli odluku o zatvaranju gradilišta prije završetka upravnog postupka, također nisu dali zeleno svjetlo za nastavak radova. Postoji mogućnost donošenja privremene upravne mjere zatvaranja gradilišta, dok se svi upravni postupci ne završe, što bi trebala biti njihova obaveza s obzirom na zaštitu okoliša.
Što kažu nevladine organizacije? Nevladine organizacije upozoravaju da su ignorirana ključna pravila i međunarodne konvencije, kao što je ESPOO konvencija (Konvencija o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica) i Aarhuška konvencija, koje zahtijevaju transparentnost i uključivanje građana u projekte koji imaju značajan utjecaj na okoliš. Rijeka Una je već dugo zaštićena unutar mreže Natura 2000, koja štiti njene ekosustave i bioraznolikost. Ove konvencije su prekršene jer nije provedena odgovarajuća procjena utjecaja na okoliš, što dodatno potvrđuje nelegalnost izdavanja građevinske dozvole.
Irma Popović Dujmović iz organizacije Nature Conservancy izjavila je: “Iako Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nije donijelo odluku o zatvaranju gradilišta mHE ‘Una-mlin’ prije nego se provede upravni postupak utvrđivanja zakonitosti donošenja lokacijske, a samim time i građevinske dozvole, također nije niti dalo zeleno svjetlo za nastavak radova. Međutim, postoji mogućnost donošenja privremene upravne mjere zatvaranja gradilišta dok se svi upravni postupci ne završe, što bi bilo u skladu s pravilima i regulativama koje štite ovo zaštićeno područje.”
Irma je također istaknula da projekt nema nikakve uvjete za zaštitu okoliša i prirode, što predstavlja kršenje europskih direktiva kao što su Direktiva o staništima (92/43/EEC), Direktiva o pticama (2009/147/EC) i Okvirna direktiva o vodama (2000/60/EC).
Ovdje nije riječ o privatnom interesu, već o nacionalnom interesu! Naši zakoni jasno definiraju da u zaštićenim područjima, poput onih pod okriljem Natura 2000, svaka intervencija mora biti pažljivo procijenjena i opravdana. Svima je jasno da ove hidroelektrane nemaju temeljnu, a niti financijsku opravdanost, nego je jedini pravi motiv profit nekolicine pojedinaca. Nećemo dopustiti da kratkoročni financijski interesi nadvladaju dugoročni interes očuvanja naše prirodne baštine!
Priroda ne poznaje rokove i zakon o upravnom postupku! Dok čekamo završetak sudskog postupka koji će sigurno rezultirati osuđujućom presudom zbog nepobitno utvrđenih propusta, nećemo dopustiti da rijeka Una bude devastirana i nepovratno uništena. Borit ćemo se za zaštitu ovog dragocjenog prirodnog resursa i očuvanje okoliša za buduće generacije.
Naša poruka je jasna: STOP DEVASTACIJI UNE!
Vidimo se na prosvjedima na izvoru Une!”- poručili su iz Udruge Una Srb vezano uz aktualnu situaciju oko izgradnje mini hidroelektrane “Una-mlin” blizu izvora rijeke Une koja je zabrinula i podigla na noge brojne eko-aktiviste u RH i izvan.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...