TREBA LI SE DOGODITI TRAGEDIJA? Direktor Trgovinskog centra Relja upozorava Grad: Dječje igralište u iznimno je lošem i potencijalno opasnom stanju!

Na adresu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra stigao je pomalo alarmantan dopis direktora Trgovinskog centra na Relji, Zdravka Kambera, kojim Grad upozorava na loše stanje dječjeg igrališta na Relji, kritizirajući ih da ne održavaju ovaj dio grada. Dopis je uputio pročelniku Robertinu Dujeli,  otvoreno mu spočitavajući odnos Grada prema ovom problemu, a fotografije našeg portala, na žalost, svjedoče  o doista opasnoj situaciji.

Poštovani, dana 16. kolovoza 2024. godine zaprimili smo e-mail gosp. Zdenka Ivanca iz Odsjeka za komunalno redarstvo kojim ukazuje na loše stanje dječjeg igrališta, utvrđeno nadzorom na terenu u ulici Polačišće, te se ujedno traži očitovanje na zapisnik. Slažemo se da je dječje igralište, kao i prostor nekadašnje fontane u neposrednoj blizini, u iznimno lošem i potencijalno opasnom stanju, međutim, naglašavamo da je održavanje istih površina, kao i nasada na njima, u nadležnosti Grada Zadra, navodi Kamber.

Kamber: Grad ne održava igralište

U nastavku dopisa podsjeća nadležni odjel kako je još 28. veljače 2012. između Grada Zadra i Trgovinskog centra sklopljen Ugovor o osnivanju prava građenja na čestici površine 927 metara četvornih koji u cjelosti regulira pitanje državanja ovog terena te postojeće fontane “u skladu s pravilima struke i uz poštivanje sigurnosnih i estetskih standarda”:

Na žalost, Grad Zadar ne samo što ne održava iste, nego njegove nadležne službe i ne znaju da je Grad Zadar jedini koji treba brinuti o uređenju predmetnog igrališta i Trga Relja u cjelini. U više navrata smo slali dopise gradonačelniku te e-mailove gospodinu Robertinu Dujeli, sa zamolbama za primjereno održavanje Trga Relja. Čak je i mjesna zajednica tražila da se ponovno aktivira fontana, ali bez uspjeha, poručuje na kraju Kamber u dopisu Gradu Zadru.

Da je direktor Trgovinskog centra u pravu kazuje i zapisnik komunalnog redara od 14.  kolovoza u kojemu se navodi kako je “izvršen nadzor dječjeg igrališta ispred starog dijela City galerije”:

Komunalni redar: Molimo hitne mjere, igralište nije sigurno

Utvrđeno je da je igralište u stanju koje nije primjereno za sigurno igranje djece. S obzirom da je riječ o prostoru s javnim pristupom, molimo da hitno poduzmete potrebne mjere u cilju osiguranja sigurnosti korisnika, stoji u zapisniku komunalnog redara.

Nakon toga sljedi dopis gradonačelniku i ostalim nadležni službama od strane pročelnika Robertina Dujele u kojemu ovaj navodi da “UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, kao ni tvrtka Nasadi zadužena za periodični pregled dječjih igrališta, nema u preuzetim obvezama održavanja dječje igralite na predmetnoj mikrolokaciji”:

No, isto nije i neće biti prepreka komunalnom redarstvu da, evidentirano zapisnikom, obzirom da je riječ o prostoru s javnim pristupom, prosljedi nadležnom vlasniku čestice na kojoj se set igrala nalazi. Kolege će razmotriti, temeljem evidentiranog i mogućnosti postupanja na privatnoj čestici zemlje u dijelu preuzetih ovlasti Zakona o gospodarenju otpadom. Zahvaljujem Vam na ukazanom strpljenju, poručuje Dujela koji u zadnjem dopisu direktoru Trgovinskog centra, Zdravku Kamberu, ipak šalje ispriku.

Dujela: Primite isprike komunalnih službi

Poštovani, primite isprike komunalnih službi i moje osobno. Dogodila se omaška u komunikaciji uslijed ograničenog pristupa mailu. Dežurne službe su pretraživale sadržaj podataka iz Ulice Zrinsko-Frankopanske i Polačišća. Predmetno igralište zavedeno je u Glagoljaškoj ulici. Imamo uredno evidentirane preglede stanja dječjeg igrališta od strane nadležnih službi Nasada (zadnji u srpnju 2024.) koja ne ukazuje na ozbiljnija oštećenja, no zatražit ćemo dodatan pregled, kao i promptnu intervenciju ugovorenog izvođača održavanja gradske opreme, navodi Dujela u zadnjem dopisu Kamberu.

Radeta: Ovo je kao u Monty Pythonu

O opasnom stanju na dječjem igralištu na Relji alarmirao je SDP-ov gradski vijećnik Daniel Radeta koji kaže da je ovo još jedan primjer “kako reagira nefunkcionalna Gradska uprava na nekim jednostavnim, a opet važnim primjerima kada je u pitanju sigurnost naše djece”:

Dana 14. kolovoza poslao sam email o katastrofalnom stanju dječjeg igrališta u Glagoljaškoj ulici, Trgovinski centar – City Galerija, koje se raspada i koje je postalo izrazito opasno za veliki broj djece koja ga svakodnevno koriste i tražio hitnu sanaciju. Komunalni redari već istog dana izlaze na teren i utvrđuju sve ono što sam napisao i dostavljaju mi zapisnik o provedenom nadzoru. Sve što se događa nakon toga je više nalik na dobru epizodu Monty Pythona, nego jednu ozbiljnu prepisku između Grada, pročelništva, komunalnih službi i ostalih aktera, kaže Radeta, navodeći na kraju i tri zaključka ovog slučaja.

“Treba im globus da bi locirali igralište”

Prvi je da Grad ne zna kako mora brinuti o navedenom prostoru i dječjem igralištu, drugi da Dukiću i Dujeli treba globus da bi locirali igralište, te treći: nakon što su iz komunalnih službi, nakon prijave, utvrdili izrazito loše stanje igrališta, odjel će još jednom utvrđivati stanje jer su Nasadi prije 15 dana utvrdili kako je igralište sigurno. Dopis Trgovinskog centra Relja govori sam za sebe i potvrđuje nemar i nebrigu Grada prema našim najmlađima, ali i prema mjesnoj zajednici koji su još ranije tražili da se taj prostor uredi! Dopis Trgovinskog centra Relja govori sam za sebe i potvrđuje nemar i nebrigu Grada prema našim najmlađima, ali i prema mjesnoj zajednici koja je još ranije tražila da se taj prostor uredi, poručuje SDP-ov čelnik, pitajući nadležne na kraju:

Zar se stvarno treba dogoditi tragedija prije nego netko iz Grada pronađe igralište, reagira na dopise i konačno obnovi dječje igralište?

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...