TRAGEDIJA SPOJILA VIRANE, VIKENDAŠE I GOSTE OTOKA Za obitelj tragično preminule Križevčanke prikupili 3.500 eura, Općina donirala još 10.000…

Tragedija i potreba spojili su Virane, vikendaše i goste otoka pa je tradicionalna kolovoška akcija darivanja krvi bila najmasovnija po odazivu i rekordna po prikupljenim dozama krvi i donacijama. Akciji darivanja krvi pristupile su 102 osobe, a njih 85 uspješno je odradilo akciju darivanja. Bilo je to nikad više u kolovozu, i uopće, nikad više na akciji darivanja krvi u Viru. Povod je bila tragična nesreća u kojoj je život izgubila mlada majka i supruga iz Križevaca, dok su otac i njihovo troje djece teže ozlijeđeni u nesreći. Utorak 20. kolovoza bio je Odlukom načelnika Općine Vir Marina Radovića Dan žalosti, a četvrtak 22. kolovoza dan kada su stanovnici otoka i gosti odlučili pružiti ruku pomoći.

– Pored organizacije akcije darivanja krvi, također smo pozvali sve ljude dobre volje na otoku na prikupljanje novčane pomoći za obitelj stradale u prometnoj nesreći. Kod nas nema čekanja, odmah smo pristupili akciji i organizirali skupljanje novčanih donacija – kaže prvi čovjek Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Vir Goran Vicković. Na akciji darivanja krvi koja je jučer organizirana u zgradi Općine Vir tijekom četiri sata trajanja akcije prikupljeno je 3.500 eura novčane pomoći od stanovnika i gostiju Vira, dok je 10.000 eura donirala Općina Vir. Plaketu za 100. darivanje krvi dobio je Alen Kožić koji se učlanio u UDDK Vir, dok je 14 darivatelja prvi put pristupilo akciji darivanja krvi.

– Presretan sam što smo mogli pomoći obitelji, ali i što smo prikupili velik broj doza krvi koje su u ljetnim mjesecima više nego potrebne na normalno funkcioniranje Opće bolnice u Zadru. Bilo je dirljivo vidjeti veliki broj ljudi koji su pristupili akciji i čekali više od sat vremena na vrućini kako bi darovali krv ili uručili donaciju za obitelj iz Križevaca – još kaže predsjednik Vicković koji je svih ovih dana bio u kontaktu s obitelji tragično poginule Križevčanke koja je danas pokopana. Njezinog supruga u srijedu očekuje operacija, dok je njihova curica u dobrom zdravstvenom stanju i puštena je iz zadarske bolnice…

Tako je UDDK Vir i drugu ovogodišnju akciju darivanja krvi organizirao kao humanitarnu akciju. Na proljeće su se prikupljale novčane donacije za obitelj Marinković iz Obrovca. Riječ je o obitelji nekadašnjeg stanovnika otoka Vira Slađana Marinkovića koji je nesretnim slučajem ostao nepokretan, pa sada njegova obitelj živi isključivo od socijalne pomoći. Humano nastrojeni Virani ovoj su obrovačkoj obitelji donirali 1.800 eura. Kolovošku akciju darivanja krvi organizirali su UDDK Vir, medicinski tim Odjela transfuzije Opće bolnice u Zadru, Gradsko društvo Crvenog križa Zadar te destinacijska menadžment kompanija Vir turizam kao sponzor. (Kažimir Škrbić)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...