STUDIJA Popularni dodaci prehrani mogu uzrokovati oštećenje jetre

Dodaci prehrani koriste se za poboljšanje zdravlja i popunjavanje nedostataka u prehrani, ali nisu svi jednaki. Dok mnogi osiguravaju važne vitamine i minerale, neki mogu uzrokovati neželjene nuspojave. Važno je napomenuti da suplementi nisu uvijek sigurni, čak i ako imaju oznaku “prirodno”.

Osim toga, određeni dodaci mogu uzrokovati štetu ako se uzimaju prekomjerno. Prema Klinici Cleveland, previše određenih vitamina i dodataka prehrani može povećati rizik od osteoporoze, neuropatije pa čak i smrti.

Studija iz kolovoza 2024. otkrila je da je pet posto odraslih uzimalo jedan od četiri dodatka koji su opasni za jetru.

Ovo su suplementi koji su se našli na popisu:

  1. Ashwagandha: koristi se za potporu živčanog i endokrinog sustava.
  2. Crni kohoš: koristi se protiv bolova, noćnog znojenja, simptoma menopauze i razdražljivosti.
  3. Ekstrakt zelenog čaja (ne sam zeleni čaj): koristi se za povećanje energije, zdravlje srca i kože.
  4. Kurkuma ili kurkumin: koristi se za upale, artritis i tjeskobu.

Oštećenje jetre može postojati prije nego što se simptomi pojave, a neki ljudi uopće nemaju simptome. Međutim, simptomi bolesti jetre koji se mogu pojaviti uključuju mučninu, nedostatak apetita, kronični umor, tamnu mokraću te žutu boju očiju i kože.

Ako ste u iskušenju da uzmete jedan od ovih dodataka, stručnjaci predlažu da razmislite o drugim načinima kako biste dobili hranjive tvari ili dobrobiti koje oni pohranjuju. Na primjer, neke od najboljih namirnica za zdravlje mozga uključuju borovnice, avokado i orašaste plodove. Ako vam je potrebna pomoć da zaspite, zdjelica trešanja ili čaša mlijeka mogli bi biti od koristi, prenosi Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...