SKANDALOZNO PONAŠANJE TURISTA Polugola pokušala ući u katedralu svete Stošije!

Unatoč upozorenjima na ulazu u katedralu svete Stošije u Zadru, mnogi tusriti u nju pokušavaju ući odjeveni kao za plažu, pa čak i s pićem ili sladoledom u ruci. Upozorenja o pravilima ponašanja jasno su vidljiva, no kako pokazuju naše fotografije, dio turista oglušuje se o njih.

Turistkinja na slici tako pokušava u katedralu ući kao da je upravo došla s plaže, u mini suknjici i grudnjaku. Iza nje je turistkinja koja se barem omotala ručnikom, a dvije mlade djevojke s vrata su katedrale vraćene natrag jer su i one neprilično odjevene.

Naime, zadarski svećenici nagledali su svega i svečega, pa je tako bio i slučaj u crkvi svetog Šime u kojoj je turistkinja u ispovjedaonici – obavila nuždu. Vjerovali ili ne, ima i onih koji u katedralu pokušavaju ući s psom, čemu smo i sami svjedočili, a na pitanje zašto to rade s obzirom da nije riječ o psu vodiču za slijepe, jedna nam je turistkinja odgovorila kako ne želi da joj – pas bude vani na vrućini!

Srećom, tu su redari koji paze na red te u incidentnim slučajevima pozovu policiju. I u zadarskoj prvostolnici morali su angažirati redare jer bi – kao što pokazuju i naše slike – katedrala gotovo izgledala kao kakav kafić. Naime, ima slučajeva da turisti u crkvu ulaze čak i s hamburgerima ili picom koje kupe na obližnjim kioscima brze hrane.

No, zadarska katedrala najveća je crkva u Dalmaciji, sagrađena u 12. i 13. stoljeću te župa svete Stošije na čelu koje je don Josip Radojica Pinčić nastoji učiniti sve za njenu sigurnost, osobito u ovim ljetnim mjesecima kada kroz nju prolaze horde turista.

O tome kako teče ova sezona, odnosno jesu li u katedrali imali većih incidenata s onima koju narušavaju red, razgovarali smo s don Josipom koji nam kaže kako redare u katedrali moraju angažirati već u travnju.

Nadbiskupija je na vrata katedrale i na zvonik postavila redare, tako da nismo imali nekih većih incidenata, iako uvijek ima onih koji pokušavaju ući neprilično odjeveni. Takvih redari vrate natrag upućujući ih neka se prilično odjenu, a ima i onih koji nam dođu odjeveni kao da su na plaži, kazao nam je don Josip.

Žalosno je da se dio turista, i nakon upozorenja na ulazu u sakralne objekte i letaka koji im se dijele po gradu, i dalje ponašaju nekorektno prema kulturnoj baštini, a naše fotografije pokazuju kako pročelje prvostolnice, na žalost, polako postaje odmorište i za ljude i za pse.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...