SINOVČIĆ O PRIOPĆENJU HNK ZADAR Gospodine Ivančiću, možete li javno predočiti dokaz o pologu novca od ulaznica s utakmice Zadar-Segesta!?

Iako je više od dva mjeseca ignorirao pruženu ruku suradnje i ponuđeni ugovor/sporazum o korištenju prostorija na stadionu u vlasništvu Rena Sinovčića, Mark Ivančić se, nakon što je Sinovčić konačno ušao u posjed svoga vlasništva, oglasio priopćenjem u kojemu sada piše kako su „preko noći promijenjene brave na prostorijama kluba“ te da su to „neprofesionalni i neetični postupci“. To je, zaključuje Ivančić, „u normalnom svijetu nezaislivo“.

– Žalosno je kako plitko i banalno gospodin Ivančić omalovažava inteligenciju zadarske javnosti. Ništa se tu nije dogodilo „preko noći“ ni iznenada. Oni su još 10. lipnja, dakle prije više od dva mjeseca, dobili od mene ponuđeni ugovor da slobodno koriste te prostorije, praktički besplatno, točnije za jedan euro, ali se gospoda ni nakon 2,5 mjeseca nisu udostojila niti odgovoriti. Ignorirali su. Sada lažno moraliziraju kako je to od mene bilo neprofesionalno i neetično. Ne znam da li bi taj gospodin, za kojega više nisam siguran ni da li on uopće razumije hrvatski, dakle da li bi on iz „moralnih“ razloga dopustio nekome da koristi njegov ‘burger-king’ u Australiji, a da ga pri tom ignorira i uopće ne odgovara na njegove ponude za sporazumom. Je li to taj „normalni svijet“ na koji se Ivančić poziva!? Ma što je tu „nezamislivo“ gospodine Ivamnčiću, da Vi mene kao vlasnika ignorirate mjesecima, a da ja glumim budalu „iz moralnih razloga“? Možda Vi zamišljate Hrvatsku kao neku zemlju klokana, a nas hrvatske građane kao klokane, ali trebali biste malo smanjti doživljaj – odgovara Sinovčić Ivančiću te nam daje na uvid ugovor koji im je ponudio 10. lipnja, a na koji nije dobio nikakav odgovor, kao i ponudu da partnerski porade na rješavanju stanja u Nogometnom savezu Zadarske županije.

Usprkos svemu, Ivančić sad po tko zna koji put tvrdi kako će oni dati sve od sebe da klub vrate na razinu koja mu pripada, da će riješiti sve probleme, itd. Može li, po Vama, Ivančić kao investitor vratiti zadarskom nogometu stari sjaj?

– Znate što ću vam reći: ozbiljan investitor se odmah legitimira ako je ozbiljan, tu nema muljanja unedogled. Npr. u NK Rijeka došao je Mišković i Volpi i oni su u par dana riješili sve dugove i pokrenuli klub, u NK Istra je također došao investitor koji je u par dana riješio sve ključne financijske probleme, slično i u NK Osijek, u NK Šibenik. To ja zovem investitorima, a ne prazne priče kako je „dug put“, kako će oni „učiniti sve što je u njihovoj moći“, kako im se „podmeću noge“ i slične floskule koje već mjesecima čitamo u priopćenjima ovog australskog investitora. Kad sam ja 2000. godine došao u NK Zadar, klub je bio u dugovima oko deset milijuna kuna. U roku od dva mjeseca više nije bio dužan ni kune…

U priopćenju Vas Ivančić optužuje kako je zbog Vašeg postupka onemogućeno normalno treniranje ne samo prvoj ekipi već i najmlađim članovima, dakle, djeci.

– Kad već spominje djecu, bilo bi pošteno da najprije otvoreno kaže koliko je društvenih novaca od Grada dobio za djecu. A oni taj novac uzimaju za stvari i namjene za koje bi oni trebali davati svoj novac. Jer, djeca kada idu na put, roditelji im plaćaju hranu, put. Mislim da nijedan klub koji je na ovoj razini kao HNK Zadar nema 300 tisuća eura javnog novca kao što Vi dobivate gospodine Ivančiću. Za djecu od tog iznosa potrošite možda tek deset posto. Ja sam zadnji kojemu možete prodavati tu priču i skrivati se iza navodne brige za djecu, jer ja jako dobro znam koliko troši omladinski pogon zadarskog kluba. Molite Boga da vam neka inspekcija ne uđe u klub i pročešlja kako i u koje svrhe trošite javni novac od Grada, da primjerice pogleda uplatnice od pologa gotovog novca i gdje se i za što troši novac koji je bio strogo namjenski. Ako Vi možda ne znate dobro hrvatske zakone, onda bi ih trebali znati Vaši suradnici i partneri u Gradu koji stoje iza Vas. A jasno je kao sveto pismo kako se smije trošiti dodijeljeni novac iz proračuna. Samo dragi Bog zna kako bi vi revizorski mogli opravdati trošenje javnog novca.

Ovo što govorite je verlo ozbuljno, jeste li svjesni toga? Možete li dati neki konkretan primjer?

– Ma mogu vam ja dati konkretnih primjera koliko hoćete, ali kada bih vam rekao sve što znam, bilo bi ozbiljnih problema. Evo, recimo, pozivam gospodina Ivančića da pokaže javno, pa ćemo to objaviti u medijima, dokaz o pologu novca od ulaznica nakon kvalifikacijske utakmice Zadar-Segesta. Kod nas nikada nije bila praksa da predsjednik kluba odnese sa sobom utržak od ulaznica. Gospodine Ivančiću, stoga Vas ljubazno molim da dostavite uplatnicu od pologa tih novaca od prodanih karata. Da bi prihvatili da je gospodin Ivančić stvarno gospodin i da nas ne smatra klokanima, on bi trebao dati na uvid dokaz da je sutradan nakon utakmice polog od prodanih ulaznica položen na Finu.

Čekajte, Vi zapravo hoćete reći da je on ili netko taj novac uzeo sebi ili što?

-Ne, ne tvrdim ja da je čovjek te pare uzeo sebi i stavio ih u džep, nego je možda zbog percepcije da smo mi zemlja klokana, mislio da ovdje taj novac ne treba položitii na račun.

Što je, po vama, do sada Ivančić trebao konkretno napraviti da bi se osvjedočio kao ozbiljan investitor?

-Čovjek je došao u klub koji je bio opterećen mnogim problemima koje je trebalo rješavati, to je morao znati i trebao je do sada konkretno pokazati da ih rješava. Trebao je rješavati npr. dugovanja prema Super Novoj, Sigmi, Tommyju… Zar ga nije sram da je klub ostao dužan čak i bivšem direktoru koji je bio primoran tužbom tražiti svoje. Nadalje, da gospodin Ivančić ima imalo poštovanja prema ljudima iz Grada koji trčkaraju oko njega, trebao je vratiti Gradu dug od 2,5 milijuna kuna. Učinio bi time uslugu i gradonačelniku jer taj novac je odavno trebalo vratiti u proračun. Mislio sam da je Ivančić gospodin, ali nažalost prevario sam se. Zato mu mogu jedino poručiti: prestanite više glumiti i počnite raditi i ponašati se u skladu s onim kako se predstavljate – tj. kao investitor. Ali, čega i koga ste vi investitor!?

Što na kraju reći o Vašem ugovoru/sporazumu koji ste ponudili gospodinu Ivančiću? Ima li još ikakvih izgleda da se o tome razgovara?

-Ja sam  ljudski, iskreno pružio ruku suradnje. Prostore koje nije htio kupiti Grad Zadar, kupila je moja tvrtka i ja sam njihov legitimni vlasnik. Bez ikakvih kalkulacija sam ih dao na korištenje klubu, u želji da surađujemo u interesu zadarskog nogometa, ali Ivančić je ipak ušao, po meni, u nemoralne partnerske odnose, a kakvo je to partnerstvo – uvjeravaju me nogometni prijatelji – vidjet će cijela Hrvatska na subotnjoj utakmici biogradskog Primorca i Zadra?

Što želite reći, što će se vidjeti, o čemu se radi?

-Radi se o famoznoj skupštini Nogometnog saveza. O tome ovih dana pljušte po medijima naručeni tekstovi koji mene i moju grupaciju žele ocrniti, prikazati nas kao nesposobnu, kriminalnu grupu. Ja nikoga ne prozivam, za mene je gospodin Banić predsjednik, to je OK, ali ja želim da Nogometni savez funkcionira uredno, bez političkih utjecaja i pritisaka i da se poštuju pravila i procedure. U tom smislu zatražio sam od HNK Zadar suradnju s ciljem raščišćavanja stanja u Nogomernom savezu. Gospodin Ivančić nije proihvatio tu suradnju, a zašto je prihvatio Banića vidjet će se – uvjeravaju me – na utakmici Biograda i Zadra.

Ali, što to treba značiti da će se vidjeti na toj utakmici? Da je ta utakmica već riješena?

-Ne želim ništa više govoriti o tome osim da će se na toj utakmici vidjeti zašto je došlo do koalicije između Ivančiča i Banića. Volio bih da su informacije koje ja imam  netočne, ne treba ni u što vjerovati bezrezervno. Zato neću više ništa reći o tome…

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...