RAZGOVOR Državni tajnik Josip Bilaver: Svi bismo voljeli da su brodovi novi, međutim, financijski je to neizvedivo

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, danas je u Zadru održao novinsku konferenciju o tragediji na Jadrolinijinom trajaktu “Lastovo” na Malom Lošinju u kojoj su jučer poginula trojica njihovih djelatnika, a jedan je teško ozlijeđen. Kako smo danas objavili, jedan od poginulih je iz Zemunika Donjeg.

Nakon konferencije, Bilavera smo zamolili za kratak razgovor kako bismo javnosti što preciznije pojasnili situaciju koja se dogodila na Lošinju, osobito onu vezanu za nabavku novih brodova.

Naime, Bilaver je na konferenciji u Zadru naglasio kako ne bi htio ulaziti u detalje istrage kako ne bi prejudicirao rezultate s obzirom da u medijima od jučer izlaze neslužbene informacije.

– Pričekajmo malo i onda ćemo utvrditi eventualnu odgovornost. Na nama je da se, nakon što se istragom utvrdi uzrok, nešto takvo nikad više ne ponovi i da se ovakvi događaji preveniraju na vrijeme. Razumijem želju za informacijom, ali u cilju istrage pričekajmo da odgovorni obave posao i o tome nas izvijeste. Jednako tako ne bih špekulirao o odgovornosti bilo kojeg člana uprave. Pričekajmo rezultate istrage nesreće, pa ćemo donositi pravovremene odluke, kazao je Bilaver na novinskoj konferenciji, a evo i kratkog razgovora za naš portal.

Koji će trajekt zamijeniti “Lastovo” i kada se taj trajekt vraća u plovidbu?

– Liniju od Zadra do Premude danas će obavljati trajekt “Vladimir Nazor”, a “Lastovo” će se u plovidnu uključiti čim to bude moguće. “Lastovo” danas ne ide do Lošinja jer su izvidi u tijeku te je trajekt još uvijek na mjestu nesreće.

Kako komentirate kritike javnosti zbog starih brodova, jesu li “Jadrolinijini” brodovi ipak sigurni?

– Svi bismo voljeli da su brodovi novi i da nemaju tehničkih kvarova, međutim, financijski je to neizvedivo. Jadrolinija ima 57 trajekata na 50 linija koji svakodnevo plove te dnevno imamo 600 isplovljavanja. Na žalost, dogodio se ovaj slučaj koji je rezultirao i smrtnim ishodom. Ali, jednako tako, u tijeku je nabava tri nova katamarana za koja je natječaj izašao prije nekoliko dana, kao i izrada dokumentacije za šest novih brodova i trajekata koji će se početi graditi.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dakle, radi na obnovi flote?

– Tako je. Naravno da bismo svi htjeli da brodova bude više, ali financijska sredstva diktiraju dinamiku nabave. Istaknuo bih da je Agencija pojačala svoj proračun od 2017. do danas za 47 posto te da država sada izdvaja 67 milijuna eura za obnovu linija, na što smo ponosni, a najava proročuna za 2025. godinu je da će biti izdvojena dodatna sredstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...