PROĐE LI PRORAČUN Grad za sport planira izdvojiti 7.887.904 eura

Apelirajući na oporbene vijećnike da podrže proračun za 2024. godinu HDZ-ov Davor Karlović na zadnjoj je sjednici Gradskog vijeća upozorio na tešku financijsku situaciju sportskih klubova, čak poručujući da im prijeti gašenje. Obratio se vijećnicima SDP-a, Nezavisne liste Enija Meštrovića i Akciju mladih savjetujući im neka se upozaju sa stanjem u klubovima u gradu Zadru.

Karlović je tada čak upozorio da će se “s obzirom na nužni dio financiranja, klubovi ugasiti kroz mjesec dana” jer se financiraju samo nužni troškovi:

– I kao primjer ću vam, a obzirom da radim u sportskom klubu, navesti da kada se s djecom ide na turnire, pokrivaju se samo troškovi puta, tj. goriva ili autubusnih karata. Djeca na turnirima nemaju hranu, plaćaju je iz svog džepa i plaćaju prijavnine da bi uopće mogli nastupiti na natjecanjima, upozorio je tada Karlović.

Klubovi se, srećom, nisu ugasili, ali je stanje teško, a o tome kolika sredstva Grad planira izdvojiti iz ovogodišnjeg proračuna, ukoliko se idućeg četvrtka usvoji proračun, provjerili smo u najnovijem prijedlogu proračuna.

Putem triju razina s kojih se financira sport, Grad tako planira izdvojiti 7.887.904,82 eura, i to 2.292.338 eura iz aktivnosi koje se sufinanciraju putem Športske zajednice, 5.004.749,19 eura iz Upravnog odjela za kulturu i sport te 840.816,68 eura kroz javnu ustanovu Zadarski šport.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport, Dina Bušić, na Kolegiju gradonačelnika istaknula je da se udruge snalaze putem sponzora i donacija, što je potvrdila i Anteni u nedavnoj izjavi oko toga prijeti li doista zadarskim sportskim klubovima gašenje te kakva je trenutna situacija na koju je upozorio Karlović. Već tada je napomenula kako su u prijedlogu proračuna Grada Zadra osigurana sva potrebna sredstva za financiranje sportskih klubova:

No, Sportska zajednica, sportski djelatnici i šira javnost moraju znati da zbog blokade proračuna sportski klubovi i udruge trpe financijsku štetu. Grad ima osigurana značajna sredstva koja zbog zakonskih ograničenja ne može isplatiti klubovima sve dok se ne usvoji proračun. Sve do tog trenutka temeljem primjenjivih zakonskih odredbi smiju se financirati samo nužni rashodi. To, nažalost, nisu dostatna sredstva za redovno funkcioniranje klubova, osobito onih manjih klubova i sportova. Njih bez proračuna zbilja čeka vrlo teško i neizvjesno vrijeme do kraja godine, istaknula je Bušić.

Naime, u zadnjem prijedlogu proračuna Grad je povećao iznos za gotovo 20 posto ili 300 tisuća eura ukupno te je on iznosio 2 milijuna eura, što je za 54,23 posto više nego 2019. godine. Pročelnica je naglasila kako su njime planirali osigurati porast plaća trenerima za oko 20 posto, ali i odlaske natjecatelja svih uzrasta na službena natjecanja, liječničke preglede, više sportskih stipendija te nabavku opreme.

Idućeg četvrtka znat ćemo hoći li sportski klubovi konačno dobiti  najavljena sredstva iz proračuna ili će se i dalje morati snalaziti putem sponzora i donacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...